Πέμπτη 08.12.2022 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Έρχεται μείωση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ14.08.2018 | 12:16 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των μη μισθωτών με μεσαία και υψηλά εισοδήματα από εισφορές και φόρους, την επιβολή πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές υγείας, αλλά και μέτρα στήριξης στους δικαιούχους συντάξεων χηρείας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στη σκιά της συζήτησης για την περικοπή ή όχι των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου που έχει διαπιστωθεί πως απαιτείται «διόρθωση» και ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων υπηρεσιών. Μεταξύ αυτών είναι η συνολική επιβάρυνση του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών από φόρους και εισφορές για κύρια ασφάλιση αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και η περικοπή των συντάξεων χηρείας. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έχει δημόσια ταχθεί υπέρ της επανεξέτασης του θέματος των υψηλών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην όποια απόφαση αναμένεται να διαδραματίσει και η αναμενόμενη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων «μετρούν» ήδη σενάρια για ελάφρυνση των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων, ώστε το εναπομείναν εισόδημα να μην οδηγεί τους ασφαλισμένους σε συνθήκες οικονομικής δυσχέρειας. Μάλιστα, ενώ αρχικά το επικρατέστερο σενάριο αφορούσε την ελάφρυνση των ετήσιων εισοδημάτων από 40.000 έως 70.000 ευρώ, πλέον εξετάζεται το ποσό να πέσει σημαντικά, ώστε να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές για εισοδήματα από 18.000 ευρώ και άνω.

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν εδώ και μήνες αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα και αναζητούν λύσεις στο πεδίο της περικοπής των ασφαλιστικών εισφορών, εκεί που η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος είναι δυσανάλογα μεγάλη. Εντοπίζουν το πρόβλημα κυρίως στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΦΚΑ, η πλειονότητα του 1,4 εκατ. αυτοτελών απασχολουμένων καταβάλλει χαμηλότερες εισφορές ακόμη και εντός του 2018, σε σχέση με το 2016. Υπάρχει βέβαια και ένα 0,5% των μη μισθωτών ασφαλισμένων που εμφανίζει εισόδημα από 30.000 έως 70.000 ευρώ, για το οποίο προκύπτουν εισφορές σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές που πλήρωνε στο παρελθόν. Με εισόδημα 15.000 – 70.000 ευρώ εμφανίζεται ένα ποσοστό της τάξης του 7%, που καλείται να πληρώσει σε εισφορές και φόρους ακόμη και το 75% του εισοδήματος του.

Καθοριστικής σημασίας για το θέμα θεωρείται η αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, καθώς αν οι εισφορές των μη μισθωτών κριθούν αντισυνταγματικές, τα χέρια των αρμόδιων υπουργών θα λυθούν.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι να τεθεί πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ώστε να επιβάλλονται μόνο επί του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, ήτοι 586 ευρώ τον μήνα (40,73 ευρώ το μήνα).

Παράλληλα, σε συνέχεια των ψηφισμένων διατάξεων για τους αγρότες, εξετάζεται σενάριο διαγραφής οφειλών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, που αφορούν τις εισφορές υγείας, καθώς κατά τη διάρκεια που δεν καταβάλλονταν οι συγκεκριμένες εισφορές οι ασφαλισμένοι δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης