Τετάρτη 31.05.2023 | Εορτάζουν: Ερμείας, Ερμειάς, Ερμεία, Μάγος, Μάγια

Έρχονται «κρυφές» αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ19.04.2023 | 5:36 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ενα νέο πακέτο «κρυφών» αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, το τρίτο κατά σειράν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πρόκειται για τις αποκαλούμενες ρυθμιστικές χρεώσεις, που είναι κοινές για όλους τους παρόχους και σε αντίθεση με την τιμή της κιλοβατώρας, που συμβαίνει και να υποχωρεί όταν η τιμή του φυσικού αερίου ακολουθεί πτωτική πορεία, όπως τους τελευταίους μήνες, οι υψηλές ρυθμιστικές χρεώσεις έρχονται για να μείνουν…

Οι νέες «κρυφές» αυξήσεις έρχονται μέσω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των τελών δικτύου που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους παρόχους και καταλήγουν στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ για να καλύψουν τις επενδύσεις στο δίκτυο και το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς του allazorevma.gr, οι αναπροσαρμογές αυτές θα επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό (με τριφασική παροχή ισχύος 25 KVA και κατανάλωση 3.750 kWh ετησίως) κατά 7,5%, καθώς από τα 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα, από την 1η Μαΐου και έως τα τέλη του 2023 θα χρεώνεται με 174 ευρώ ετησίως.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της αναθεώρησης από τη ΡΑΕ του εγκεκριμένου ετήσιου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ από τα 744 εκατ. ευρώ στα 981 εκατ. ευρώ το 2023, ποσό που θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Πρόσθετος παράγοντας που οδήγησε σε αυξημένα τέλη δικτύου είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης