Τετάρτη 25.05.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Έρχονται οι 120 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.04.2019 | 3:22 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία και στα Ταμεία φθάνουν επιτέλους -και εκτός απροόπτου- στη Βουλή.

Πιο πολύπλοκη με αυστηρά περιουσιακά κριτήρια είναι η ρύθμιση που αφορά την Εφορία, με το εισόδημα να κρίνει τον αριθμό, κατ’ επέκταση και το ύψος των δόσεων.

Σε κάθε περίπτωση όλα δείχνουν ότι διαμορφώθηκε το τελικό πλαίσιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, ώστε μαζί με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία, να ψηφιστούν από την Ολομέλεια μετά τις 6 Μαΐου.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό θα εξυπηρετούσε και τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης εν όψει εκλογών, καθώς θα καθίστατο δυνατό να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κατατεθούν οι αιτήσεις πριν τις ευρωεκλογές.

Θα διευκόλυνε όμως και τους οικονομικούς στόχους, αφού -όπως αναμένεται- θα εισρεύσουν αρκετά χρήματα στα κρατικά ταμεία, ανατρέποντας ίσως την αυξητική τάση των χρεών προς την Εφορία.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, μαζί με τις συσσωρευμένες οφειλές των προηγούμενων ετών, διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο σε 104,652 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,251 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης». Επί της ουσίας, το εισπράξιμο ποσό ανέρχεται σε 86,4 δισ. ευρώ.

Μόνο τα «φρέσκα» χρέη ξεπερνούν στο πρώτο δίμηνο του 2019 τα 2 δισ., γεγονός που οι ειδικοί συνδέουν και με την προσδοκία των οφειλετών για τη νέα ρύθμιση των χρεών.

Όλα τα οφέλη της ρύθμισης, εξάντληση του αριθμού των 120 δόσεων και χαμηλή δόση εξασφαλίζουν οι οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης εξετάζεται να οριστεί στο χαμηλό επίπεδο των 20 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο κατώτερος αριθμός δόσεων στις 18 δόσεις.

Τα οφέλη περιορίζονται όσο ανεβαίνουμε εισοδηματική τάξη, με τον αριθμό των δόσεων για όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ να προκύπτει από μαθηματική πράξη.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, για εισοδήματα από 10.000 ευρώ και πάνω θα εφαρμόζεται συγκεκριμένος «αλγόριθμος» ανά 5.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι μηνιαίες δόσεις δεν θα είναι κατώτερες από 18 που θα είναι το «κατώφλι» με τις ευκολίες αποπληρωμής.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης