Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Έρχονται τα podcasts του Μεγάρου Μουσικής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ28.11.2020 | 2:37 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2020–2021, εγκαινιάζει τον καινούργιο κύκλο διαδικτυακών μεταδόσεων Μegaron Podcasts που είναι ειδικά σχεδιασμένος για τους ακροατές του.

Περιλαμβάνει απρόσμενες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από τον χώρο των τεχνών, των επιστημών και της διανόησης, εκπαιδευτικά προγράμματα και αποκλειστικά ρεσιτάλ καλλιτεχνών, όλα ηχογραφημένα στα στούντιο του Μεγάρου. Αυτή η νέα πρωτοβουλία υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη στήριξη ελλήνων καλλιτεχνών λόγω Covid–19.

Την επιμέλεια, μοντάζ και παρουσίαση όλων των Megaron Podcasts έχει αναλάβει ο παραγωγός ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, συνθέτης και πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου. To μουσικό σήμα συνέθεσε ο Περικλής Λιακάκης. Την ηχητική επιμέλεια έχει αναλάβει το τμήμα ηχογραφήσεων του Μεγάρου με επικεφαλής τον Νίκο Εσπιαλίδη.

Μπορείτε να επιλέξετε on demand τα Megaron Podcasts στο παρακάτω link: https://www.megaron.gr/category/megaron-podcasts/

Πιο συγκεκριμένα, τα podcasts χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

  1. Δύο διακεκριμένοι στον τομέα τους καλεσμένοι (ο ένας εκ των οποίων πάντα σχετίζεται άμεσα με τη μουσική) εξερευνούν και αποκαλύπτουν κοινούς τόπους, θέσεις και βιώματα μέσα από την προσωπική τους πορεία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γιάννης Βακαρέλης και ο θεωρητικός φυσικός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος προσεγγίζουν θέματα και έννοιες όπως, μεταξύ άλλων, η φύση, η επιστημονική και καλλιτεχνική ορθότητα, η ερμηνεία, η ομορφιά, η επιτυχία, ξετυλίγοντας γενναιόδωρα αναμνήσεις και ξεχωριστές εμπειρίες.

Η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη–Πλάκα και ο μαέστρος και μουσικός διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ Γιώργος Πέτρου βρίσκουν κοινό τόπο συζήτησης.

Ο Δρ Φώτης Παπαθανασίου, ιατρός και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, και ο σκηνοθέτης–συγγραφέας Χριστόφορος Χριστοφής συνομιλούν σε μια συζήτηση–ενδοσκόπηση για πορεία τους, τον Wagner, την πολιτική, την κοινωνική προσφορά, τον έρωτα, την Τέχνη.

Η συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας–Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου και ο μαέστρος και διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός ακούγονται στο πρώτο εισαγωγικό μέρος μιας έντονα ευδιάθετης συζήτησης συνεχούς ροής και αναπάντεχων εναλλαγών σχετικά με θέματα όπως η ελληνικότητα, η αντικειμενικότητα στην ερμηνεία και οι σχέσεις Μουσικής και Ιστορίας.

  1. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες του Μεγάρου ηχογραφούν μουσικά προγράμματα. Παράλληλα ο Χρίστος Παπαγεωργίου συνομιλεί μαζί τους παρουσιάζοντας τόσο τα έργα όσο και τους ίδιους.

Ο φλαουτίστας Στάθης Καραπάνος και ο πιανίστας Τριαντάφυλλος Λιώτης, που ζουν και δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά εκτός Ελλάδος, επιστρέφουν στην πατρίδα τους ως καλεσμένοι του Μεγάρου για να ηχογραφήσουν δύο μεγάλα έργα του ρεπερτορίου: τη Σονάτα του Franck και τη Φαντασία στον «Ελεύθερο Σκοπευτή» του Taffanel.

  1. Η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου Σοφία Τοπούζη (σχεδιασμός–συνεπιμέλεια–συμπαρουσίαση) και ο Χρίστος Παπαγεωργίου υποδέχονται και παρουσιάζουν, με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο, ομιλητές και θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ακροατών.
  2. Καλλιτέχνες που ηχογραφούν στα στούντιο του Μεγάρου συνομιλούν με τον Χρίστο Παπαγεωργίου, με αφορμή τις νέες μουσικές τους εμπειρίες. Η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου μιλά εκ βαθέων για τις ηχογραφήσεις της με τις Γαλλικές σουίτες και τις Παραλλαγές Goldberg του Johann Sebastian Bach καθώς και με τα πιανιστικά έργα του 1839 του Robert Schumann, ενώ δύο από τα βασικά μέλη του Ergon Ensemble παρουσιάζουν τη νέα ηχογράφηση του γνωστού συνόλου σύγχρονης μουσικής για την Parma Records.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης