Παρασκευή 03.02.2023 | Εορτάζουν: Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη

Ερώτηση της Παναγιώτας Βράντζα για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών

ΤΟΠΙΚΑ28.06.2018 | 4:31 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Βράντζα από κοινού με συναδέλφους της Κ.Ο. του κόμματος, σχετικά με τις «Μετεγγραφές αδελφών φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019».

Στο κείμενο της ερώτησης τονίζεται:

Με το Άρθρο  21 του Ν. 4332/2015, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει, από το Άρθρο 17 του Ν.4521/2018 και την ΥΑ37818/Ζ1/05-03-2018, ρυθμίστηκαν οι διαδικασίες μετεγγραφών για αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στην ίδια πόλη. Οι συγκεκριμένες διατάξεις, ουσιαστικά έδωσαν τη δυνατότητα μετεγγραφής αδελφών φοιτητών,βάση οικονομικών κριτηρίων, των ιδίων και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που πρόσφατα δώσατε στη δημοσιότητα, υπήρξαν 1044 περιπτώσεις αδελφών φοιτητών, που αιτήθηκαν μεταγραφή με βάση τις εν λόγω διατάξεις. Στις 923 από αυτές,δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, υπήρξαν 121 περιπτώσεις, για τις οποίες λόγω απειρίας και προφανών λαθών δεν ολοκληρώθηκε η μετεγγραφή, παρότι πληρούνταν οι απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις. Συνεπώς, οι 121 αυτές οικογένειες δεν έτυχαν των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας,με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Οι συγκεκριμένες, ευεργετικές και κοινωνικά δίκαιες διατάξεις, εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά φέτος, με στόχο την οικονομική ελάφρυνση των φοιτητών και των οικογενειών τους. Διασφαλίζοντας έτσι, την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης      σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες κάτι που προφανώς αποτελεί θεμελιώδη συνταγματική αλλά και ηθική επιταγή.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο , ώστε και οι φοιτητές αυτοί,εφόσον πληρούν τα κριτήρια,να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας και να μεταγραφούν από το επόμενο έτος (2018-19);

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ