Κυριακή 29.01.2023 | Εορτάζουν: Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία

Ερώτηση του ΚΚΕ για αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες

ΤΟΠΙΚΑ02.06.2018 | 1:10 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ερώτηση προς την Βουλή κατέθεσαν δύο Βουλευτές του ΚΚΕ και δη οι κκ. Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου, για να αποζημιωθούν οι Αγρότες που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από την χαλαζόπτωση που έπληξε πριν δύο εβδομάδες τον Νομό.

Στην ερώτηση αναφέρουν ότι:

«Στη δραματική κατάσταση των πληγέντων μικρομεσαίων αγροτών λόγω των καταστροφών που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους από τη χαλαζόπτωση στις 20 Μάη σε περιοχές του Νομού Τρικάλων, αναφέρεται η Ερώτηση  που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Σε αυτή  ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να ικανοποιηθούν οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί, όπως -μεταξύ άλλων- γρήγορη και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να καλύπτει και να αποζημιώνει όλες τις ζημιές και νόσους ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για το σύνολο των ζημιών και για όλες τις αιτίες ζημιών, να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων παραγωγών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση, να παγώσουν οι οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, ΕΦΚΑ κλπ. καθώς επίσης και να υπάρξει άμεση μέριμνα αντιχαλαζικής προστασίας το οποίο θα προστατεύει τους παραγωγούς από τις χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου έχει ως εξής:

«Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι αγρότες – παραγωγοί από την ισχυρή χαλαζόπτωση που επικράτησε την Κυριακή 20 Μάη σε περιοχές του Ν. Τρικάλων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων μόνο σε ΔΔ του Δήμου Καλαμπάκας έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι πάνω από 7.000 στρέμματα καλλιεργειών με σιτηρά – μηδική – βαμβάκι – καπνά – ελιές – πατάτες – αμπέλια – δενδρώδες καλλιέργειες κ.ά.

Ζημιές από τη χαλαζόπτωση έχουν υποστεί και ΔΔ του Δήμου Τρικκαίων (πρώην Δήμος Καλλιδένδρου). Σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο εισόδημα των παραγωγών τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής – αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων (φορολογία – υπέρογκα ασφάλιστρα – αυξημένο κόστος παραγωγής – χαμηλές τιμές προϊόντων – μειωμένες επιδοτήσεις – ΕΝΦΙΑ – χαράτσια κλπ.).

Η κατάσταση των πληγέντων μικρομεσαίων αγροτών είναι δραματική.

Επιβάλλεται άμεση, γρήγορη και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να καλύπτει και να αποζημιώνει όλες τις ζημιές και νόσους ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για το σύνολο των ζημιών και για όλες τις αιτίες ζημιών (χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ελιές, που αυτό το διάστημα βρίσκονται στην ανθοφορία, δεν καλύπτονται).

Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων παραγωγών με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Να παγώσουν οι οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, ΕΦΚΑ κλπ.

Να υπάρξει άμεση μέριμνα αντιχαλαζικής προστασίας το οποίο θα προστατεύει τους παραγωγούς από τις χαλαζοπτώσεις μιας και ο Ν. Τρικάλων είναι πολυπαθής από αυτές ώστε να μη χάνεται ο κόπος τους κάθε χρόνο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ικανοποιηθούν οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ