Τρίτη 26.01.2021 | Εορτάζουν: Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια

Εσπερινό: Πέρασαν στο Πανεπιστήμιο όλοι οι μαθητές

ΤΟΠΙΚΑ28.08.2019 | 2:49 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σήμερα και χθες, οι επιτυχίες εισαγωγής των παιδιών μας στα Πανεπιστήμια πρωταγωνιστούν. Ο αγώνας των μαθητών είναι έτσι κι αλλιώς μια υπέρβαση δυνάμεων ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Τα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους αλλά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις, που οφείλουμε να τις αναδείξουμε μιας και είναι αυτές που δεν είχαν τους οιωνούς της καθημερινότητας πάντα με το μέρος τους. Πρόκειται για τους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Τρικάλων. Μαθητές που αντί να φροντίζονται για να αφιερωθούν στο σκοπό, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εκείνοι που πρέπει να φροντίζουν. Είναι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά, που έχουν ήδη οικογένεια σε κάποιες περιπτώσεις αλλά που δεν άφησαν τα όνειρά τους στην τύχη τους. Έδωσαν και φέτος τη μάχη τους και κατάφεραν να εισαχθούν σε Πανεπιστήμια το 100% των μαθητών!

Οι μαθητές που εκτός από τις υπόλοιπες ιδιότητές τους, από το ερχόμενο Φθινόπωρο θα είναι και φοιτητές, είναι από 19 εως 46 ετών. Ένας εξ αυτών είναι ιερέας και πέρασε στο πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Θεσσαλονίκης.  Οι υπόλοιποι μαθητές, εργαζόμενοι κατάφεραν να πετύχουν τρεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στις σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ για μία περίπτωση κατακτήθηκε και το όνειρο της Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Λίγα λόγια για το σχολείο

Το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις Τρικάλων είναι ένα δημόσιο  σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για εργαζόμενους μαθητές που έχουν συμπληρώσει το 14 έτος της ηλικίας τους αλλά και ενήλικες – εργαζόμενους και μη-  που επιθυμούν να αποκτήσουν το απολυτήριο του γυμνασίου και του λυκείου. Οι τελειόφοιτοι των λυκειακών τάξεων μπορούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις εισαγωγής σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για συνέχιση των σπουδών τους.
Το μαθητικό δυναμικό του σχολείου συνήθως αποτελείται από ενήλικες μαθητές οι οποίοι για διάφορους λόγους- πρωτίστως οικογενειακούς , οικονομικούς και ψυχολογικούς – διέκοψαν το σχολείο στην εφηβεία . Η πλειοψηφία των μαθητών είναι  αυτή τη στιγμή εργαζόμενοι και οικογενειάρχες ταυτόχρονα, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις των ανέργων . Τα άτομα αυτά επιχειρούν τώρα κάτω από δύσκολες πρακτικά συνθήκες, καθώς ως εργαζόμενοι και οικογενειάρχες ταυτόχρονα έχουν πολλαπλές υποχρεώσεις, να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στο σχολείο. Κίνητρό τους αφενός μεν η επίτευξη ενός προσωπικού στόχου για λόγους ηθικής ικανοποίησης και αφετέρου η απόκτηση τυπικών ή ουσιαστικών εκπαιδευτικών προσόντων απαραίτητων για τη βελτίωση της υφιστάμενης εργασιακής κατάστασης και την εξασφάλιση μιας καλύτερης επαγγελματικής, οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής.

Η θέληση για γνώση ξεπερνά κάθε εμπόδιο

Το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις Τρικάλων εδώ και αρκετά χρόνια υποδέχεται ως κατ’ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές, στις Λυκειακές τάξεις, κρατούμενους του Καταστήματος Κράτησης Τρικάλων στηρίζοντας την προσπάθεια τους να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους συνεχίζοντας τις σπουδές τους.

Για πρώτη φορά πανελλαδικά στο σχολικό έτος 2017-2018 κρατούμενος μαθητής συμμετείχε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις διεκδικώντας την εισαγωγή του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και τα αποτελέσματα δικαίωσαν όλους όσους συμμετείχαν και στήριξαν την προσπάθεια αυτή. Δικαίωσαν το σχολείο μας, το 2ο ΣΔΕ Τρικάλων, τη διοίκηση του καταστήματος Κράτησης, πολύ περισσότερο όμως τον ίδιο τον μαθητή, ο οποίος κατάφερε την εισαγωγή του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων του ΤΕΙ Λάρισας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ Nature Spot e-shop