Πέμπτη 27.01.2022 | Εορτάζουν: Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα

Ετοιμάζονται και οι ψηφοφόροι

ΤΟΠΙΚΑ14.05.2019 | 5:58 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Από την πλευρά τους συνδυασμοί, παρατάξεις, και διαχειριστικές εκλογικές αρχές έχουν μπει στην τελική ευθεία για τη μεγάλη στιγμή της κάλπης ώστε η διαδικασία να κυλήσει ομαλά. Στην όχθη των ψηφοφόρων η συμμετοχή στην κάλπη είναι το στοίχημα ειδικά για τις ευρωεκλογές, καθώς και η έλευση ετεροδημοτών ενισχύοντας το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά στο τελευταίο, είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσουν τελικά οι συμπολίτες μας που διαμένουν αλλού αλλά έχουν τα εκλογικά δικαιώματα σε δήμους του νομού Τρικάλων. Στην κατεύθυνση αυτή βέβαια, υπάρχει και μια ετοιμότητα στα υπεραστικά ΚΤΕΛ ώστε να διευκολυνθεί το πλήθος που θέλει να μετακινηθεί είτε προς τα Τρίκαλα, είτε από τα Τρίκαλα σε άλλες πόλεις.

Σημαντικό ρόλο βέβαια, παίζει και το δικαίωμα στη χορήγηση εκλογικής αδείας. Αυτή τη φορά έγινε ξεκάθαρο ότι προβλέπεται και για τους ωφελούμενους των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας με απόφαση του ΟΑΕΔ.

Η εκλογική άδεια ισχύει, για τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση άνω των 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας (1) εργάσιμης ημέρας.
β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και πάνω, θα λάβουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Μπορεί, επομένως, να χορηγηθεί και στους ωφελούμενους της κοινωφελούς απασχόλησης ειδική άδεια απουσίας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης, σύμφωνα με τα ειδικά και αναλυτικά οριζόμενα στα ανωτέρω έγγραφα, σχετικά, για τις ημέρες άδειας, χωρίς να θίγεται η επιλεξιμότητα της δαπάνης για την αμοιβή τους κατά το χρόνο αυτό.
Οι ωφελούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν στον επιβλέποντα φορέα την πρωτότυπη βεβαίωση άσκησης εκλογικού δικαιώματος και αντίγραφο αυτής στον πάροχο κατάρτισης.
Σημειώνουμε ότι οι παραπάνω ημέρες δεν συμψηφίζονται με τις δικαιούμενες ημέρες απουσίας που προβλέπονται από την πρόσκληση κατάρτισης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020