Κυριακή 04.12.2022 | Εορτάζουν: Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Έτοιμο να ενταχθεί σε χρηματοδότηση το φράγμα Πύλης

ΤΟΠΙΚΑ23.02.2019 | 12:52 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Θετικές προοπτικές για την άμεση ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του φράγματος Πύλης διασφάλισε η συζήτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Τρικάλων με τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο. Όπως τόνισε ο βουλευτής κ. Σάκης Παπαδόπουλος, το έργο έχει την ωριμότητα που απαιτείται για την ένταξή του. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι υπάρχει η οριστική μελέτη και θα προωθηθεί προς χρηματοδότηση μέσα σε ελάχιστους μήνες για να οριστικοποιηθεί η διαδικασία.

Πρόκειται για ένα έργο που σημαίνει πολλά για την περιοχή, χωρίς από την άλλη να έχει επιβαρυντικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Αντίστοιχα σημαντικό βέβαια για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού στη Θεσσαλία, είναι και το φράγμα Νεοχωρίτη. Εκεί ωστόσο, τα νέα δεν φαίνονται τόσο αισιόδοξα παρά τις προσπάθειες και τις συνεχείς παρεμβάσεις. Υπάρχει μια καθυστέρηση στην οριστική μελέτη, όμως υπάρχει συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο και του Υπουργείο στην κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη βήματα για να προχωρήσει το έργο. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «οι αρμόδιοι φορείς έχουν ενημερωθεί σχετικά και πρέπει να τρέξουν τις απαιτούμενες διαδικασίες».

Για το κόστος άρδευσης

Και τα δύο προαναφερόμενα έργα, έχουν να κάνουν σαφώς με τη διαχείριση του νερού, ως αγαθό που χρησιμοποιείται στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής. Να σημειωθεί ότι μετά από δημοσιεύματα που μιλούν για εκτόξευση στο τιμολόγιο της άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου από τους αγρότες, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση από την πλευρά του, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πολιτικές σκοπιμότητες, τονίζοντας «Η υποχρέωση θέσπισης τιμολογιακής πολιτικής για το νερό υπάρχει από το 2000 (οδηγία 2000/60, ΕΕ, ανάκτηση κόστους) και η χώρα μας υποχρεώθηκε τελικά να την εφαρμόσει στο πλαίσιο των μνημονίων. Αυτή η κυβέρνηση διεκδίκησε και πέτυχε να υπάρχει πρόβλεψη στην τιμολογιακή πολιτική για κοινωνικό και περιβαλλοντικό τιμολόγιο για όλες τις χρήσεις νερού».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης