Κυριακή 28.02.2021 | Εορτάζουν: Κύρα, Κυρά, Κυράτσα, Κυράτσω, Κυράτση, Κυρατσούδα, Μαριάννα

Έτοιμη για το άνοιγμα η τοπική αγορά

ΤΟΠΙΚΑ16.01.2021 | 2:08 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Με αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού αναμένεται να σηκώσει ρολά αύριο Δευτέρα 18 Ιανουαρίου το λιανικό εμπόριο και κάποιοι κλάδοι υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές όπου η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνεται με τη μέθοδο του click away.

Ανακοινώνοντας την κυβερνητική απόφαση, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πολλές φορές ότι, εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν και υπάρξει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, θα ξανακατέβουν τα ρολά στην αγορά, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να συμμορφωθούν.

Αυτό αποτελεί πλέον το επόμενο μεγάλο στοίχημα, με τους ειδικούς να εκφράζουν πάντως, τις προηγούμενες ημέρες, ανησυχία ότι το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να κοστίσει στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες. Ειδικά στην Αττική, οι λοιμωξιολόγοι είναι ξεκάθαροι ότι μόλις αρχίσει να δυσκολεύει η κατάσταση θα συστήσουν άμεσα λουκέτο εκ νέου.

Άλλωστε, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, επεσήμανε κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ότι «συναινέσαμε με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης» για άνοιγμα του λιανεμπορίου λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία και με την προϋπόθεση την αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση και τήρηση των μέτρων.

Έκανε μάλιστα επίκληση στη «σημασία της ατομικής ευθύνης» και προειδοποίησε ότι αν υπάρξει κάποια μεταβολή στα επιδημιολογικά δεδομένα θα συζητηθεί εκ νέου η λειτουργία του λιανεμπορίου. Αναγνώρισε πάντως πως ήταν «πολύ σημαντική η συμμόρφωση όλων μας κατά τη διάρκεια των γιορτών», ενώ διερωτήθηκε αν «μπορούμε να κάνουμε και πάλι εμείς οι Έλληνες την έκπληξη», αφού τόνισε πως είναι σημαντικό να μην δούμε και εδώ εικόνες όπως αυτές στο εξωτερικό όταν άνοιξε η αγορά.

 

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Ειδικότερα, αύριο Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το λιανικό εμπόριο και συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς και ΚΤΕΟ.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας του λιανεμπορίου είναι από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ., ενώ κάθε πολίτης οφείλει να στέλνει sms στο 13033 με την επιλογή «2». Σε κάθε καταναλωτή που στέλνει μήνυμα θα δίνεται η δυνατότητα 2 ωρών για να ψωνίσει.

Πρόσθεσε ότι παντού θα ισχύουν όλες οι υγειονομικές προβλέψεις (μάσκες, αποστάσεις) και θα επιτρέπονται 4 πελάτες ανά 100 τ.μ. Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

 

Τι ισχύει για υπηρεσίες πλην λιανεμπορίου

Σε ό,τι αφορά σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

-Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

-Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

-Τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. συν ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον. Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

-Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

-Για τα ΚΤΕΟ «οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας είναι υποχρεωτική, όπως και η χρήση αντισηπτικού και γαντιών μιας χρήσης».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop