Τρίτη 27.09.2022 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

Εξακολουθεί να διογκώνεται η φοροδιαφυγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ04.06.2018 | 5:48 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι ποινές φυλάκισης, τα πρόστιμα και τα λουκέτα δεν φαίνεται να φοβίζουν μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, το οποίο εξακολουθεί να αποκρύβει εισοδήματα από το κράτος, να υφαρπάζει τον ΦΠΑ ή να μην εκδίδει αποδείξεις.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εντοπισθεί ευκολότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του έτους «τα ποσοστά παραβατικότητας στο σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων και ερευνών υπερβαίνουν το 61%», τονίζεται στον απολογισμό δράσης για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα. Η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές έχουν εκτινάξει τη φοροδιαφυγή στα ύψη. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η σύνταξη που θα πάρουν δεν θα φθάνει για τα έσοδα μίας εβδομάδας, και φτιάχνουν από τώρα το κομπόδεμά τους. Μάλιστα, όσοι μπορούν επενδύουν σε αμοιβαία μέσα από πλατφόρμες που ακόμα δεν μπορούν να ελεγχθούν από τον φορολογικό μηχανισμό. Αρκετοί, μάλιστα, παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια σε ξενοδοχεία των Αθηνών από εξειδικευμένους συμβούλους.

Βέβαια, το σπορ της φοροδιαφυγής δεν εμφανίστηκε στα χρόνια της κρίσης. Πάντα κινούνταν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Στα δίχτυα των ελεγκτών πιάστηκαν 22 εξαφανισμένοι έμποροι, οι οποίοι είχαν αναγάγει σε επιστήμη την απάτη στον ΦΠΑ, 47 φυσικά πρόσωπα ξέχασαν να δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εντοπίσθηκαν από το άνοιγμα λογαριασμών, ενώ από τον έλεγχο 80 περιπτώσεων, κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, τα διαφυγόντα έσοδα ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία:
1. Διενεργήθηκαν 872 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι. Από αυτούς τους ελέγχους προέκυψαν 3.675 παραβάσεις σε 520 επιχειρήσεις. Το ποσοστό παραβατικότητας κατά τους ελέγχους ανήλθε σε 59,63%.
2. Ολοκληρώθηκαν 70 ειδικοί στοχευμένοι έλεγχοι. Οι παραπάνω έλεγχοι αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, ελαιοτριβεία και πρατήρια υγρών καυσίμων. Κατά τους ελέγχους αυτούς καταλογίστηκαν 196 παραβάσεις σε 44 επιχειρήσεις. Το ποσοστό παραβατικότητας κατά τους ελέγχους αυτούς ανήλθε σε 62,86%.
3. Ολοκληρώθηκαν 2.762 έλεγχοι διακίνησης αγαθών. Αναλυτικότερα, διενεργήθηκαν 2.762 έλεγχοι διακίνησης, κατά τους οποίους προέκυψαν 6.784 παραβάσεις σε 1.748 επιχειρήσεις. Το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε σε 63,29%.
4. Ολοκληρώθηκαν 70 έρευνες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Ο μέσος όρος των εντοπισθέντων διαφυγόντων εσόδων ανά έρευνα ανήλθε σε 253.939 ευρώ σε 70 ολοκληρωμένες έρευνες, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της ποινικής φοροδιαφυγής. Το έγκλημα φοροδιαφυγής τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, α) αν ο φόρος που αναλογεί στα φορολογητέα εισοδήματα ή στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 100.000 ευρώ, β) αν το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς που δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει ανά φορολογικό ή διαχειριστικό έτος τις 50.000 ευρώ, εφόσον αφορά φόρο προστιθέμενης αξίας, και τις 100.000 ευρώ ανά είδος φόρου, τέλους ή εισφοράς σε κάθε άλλη περίπτωση.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης