Σάββατο 06.03.2021 | Εορτάζουν: Ησύχιος, Ησύχης, Ησυχία

Εξαντλήθηκαν τα εμβόλια από τα ράφια των φαρμακείων

ΤΟΠΙΚΑ09.02.2019 | 1:40 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τη στιγμή που το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, την ίδια ώρα στα φαρμακεία των Τρικάλων, αλλά και πανελλαδικά, τα εμβόλια έχουν εξαντληθεί.
Η Ελλάδα φέτος εισήγαγε ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων στο 1.500.000 περίπου. Η ίδια ποσότητα ήταν και πέρυσι. Όμως φέτος το ποσοστό των εμβολιασθέντων αυξήθηκε από το 40% στο 60%, λόγω της μεγαλύτερης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αλλά και επειδή τα φετινά εμβόλια είναι πιο ενισχυμένα. Έτσι, ενώ βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις και η γρίπη, και οι αρμόδιοι συστήνουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, εντούτοις δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα εμβόλια.

Η έξαρση των ιώσεων και της γρίπης Η1Ν1 προκάλεσε κυριολεκτικά πανικό στους πολίτες, οι οποίοι έσπευδαν μαζικά να εμβολιαστούν από τα τέλη του προηγούμενου μήνα για να αποφύγουν τα χειρότερα. Κι όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί του νομού, έσπευσαν να εμβολιαστούν ακόμη και άτομα, τα οποία ουσιαστικά δεν απαιτούνταν ο εμβολιασμός. Αποτέλεσμα τα εμβόλια να εξαφανιστούν στην κυριολεξία από τα ράφια των φαρμακείων.

«Ακόμη και σήμερα η ζήτηση εμβολίων είναι μεγάλη. Ωστόσο τα σκευάσματα έχουν εξαντληθεί καθώς υπήρχε μαζική προσέλευση στα τέλη του προηγούμενου μήνα από πολίτες που ήθελαν να εμβολιαστούν ακόμη κι αν δεν απαιτούνταν», σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Νίκος Μάνος.

Στην παρούσα φάση και οι φαρμακοποιοί των Τρικάλων αναμένουν την έλευση 50.000 επιπλέον σκευασμάτων που υποσχέθηκε το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο πλέον κρίνουν ανώφελο των εμβολιασμό καθώς αν πραγματοποιήσουν το εμβόλιο στην παρούσα φάση, αυτό χρειάζεται τουλάχιστον 21 περίπου ημέρες για να ανοσοποιήσει τον οργανισμό.

«Η επαναληπτική δόση του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να γίνει στις αρχές του Ιανουαρίου για να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πλέον αν ο εμβολιασμός διεξαχθεί θα πρέπει να μεσολαβήσουν τρεις περίπου εβδομάδες για να δράσει. Όποτε μιλάμε για αρχές Μαρτίου, όπου θα υπάρχει εκτόνωση.», πρόσθεσε.

Ο ίδιος μίλησε για τα φετινά σκευάσματα του εμβολίου τα οποία δίνουν ανοσοποίηση για χρονικό διάστημα 6 μηνών, οπότε ο οργανισμός είναι θωρακισμένος και δεν απαιτείται επαναληπτικός εμβολιασμός.

«Ας μην ξεχνούμε ότι τα φετινά εμβόλια δίνουν ανοσοποίηση 6 μηνών. Κάποιος που εμβολιάστηκε τον Οκτώβριο είναι θωρακισμένος μέχρι και τον Απρίλιο, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί.», τόνισε μιλώντας περαιτέρω.

Ο κ. Μάνος εμφανίστηκε καθησυχαστικός συστήνοντας στους πολίτες να λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, παρέχοντας ταυτόχρονα και συμβουλές για λήψη ανοσοενισχυτικών  σκευασμάτων που θα βοηθήσουν στην θωράκιση του οργανισμού.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop