Τρίτη 29.11.2022 | Εορτάζουν: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη

Εξάπλωση του ιού του Δ. Νείλου

ΕΛΛΑΔΑ24.08.2018 | 2:38 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Έντεκα θάνατοι και 107 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 έως και τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο ιός του Δυτικού Νείλου. Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας ιός που προέρχεται από τα κουνούπια, με επιδημίες να ξεσπούν στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή επιδημία, αλλά η πλειονότητα των ανθρώπων (80%) που μπορεί να προσβληθούν δεν έχουν συμπτώματα.

Από το 20% των ασθενών που θα εμφανίσουν συμπτώματα μπορεί να παρουσιάσουν κάτι σαν ελαφριά γρίπη, με ένα ποσοστό κάτω του 1% να παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Αυτές οι επιπλοκές συνήθως εμφανίζονται σε άτομα πάνω από 70 ετών ή με πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ούτε και ειδική θεραπεία.

Πάρτε προληπτικά μέτρα, όπως χρήση αντικουνουπικών όταν είστε σε εξωτερικό χώρο. Φορέστε μακριά ρούχα, κλείστε πόρτες και παράθυρα, χρησιμοποιήστε σίτες, μην αφήνετε στάσιμα νερά (π.χ. στις γλάστρες μετά το πότισμα), κουρέψτε το γρασίδι και τους θάμνους.

Παρακολουθείτε τα τοπικά ΜΜΕ για περισσότερες λεπτομέρειες».

Σημειώνεται ότι κατά την τρέχουσα περίοδο 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου.

«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Καθησυχαστικός πάντως εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, λέγοντας πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν φαίνεται η κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Υγείας παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τον ιό και ότι είναι σε εγρήγορση. «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ωστόσο το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση» δήλωσε στο Κόκκινο 105,5 ο υπουργός Υγείας.

Όπως είπε, «έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συχνές αναφορές και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες για τους απαραίτητους ψεκασμούς».

Επιπροσθέτως, κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται και εκείνοι σε εγρήγορση, και όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης