ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ03.11.2023 | 4:33 μμ
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων εκφράζει αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων, των κερδών και της απασχόλησης το 2023, αυτή η αισιοδοξία δεν συμβαδίζει με την πρόθεσή τους για μεγαλύτερες επενδύσεις. Πολλώ δε μάλλον δεν συμβαδίζει με την πρόθεσή τους να συγκρατήσουν τις τιμές, ακόμη και επιχειρήσεις που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους παραγωγής τους.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, καθώς 2 στις 10 επιχειρήσεις που δεν αναμένουν αύξηση του κόστους τους δηλώνουν ότι θα προβούν σε αύξηση των τιμών τους, ενώ ακόμη και επιχειρήσεις σε ποσοστό 10% που μπορεί να δουν το κόστος τους να μειώνεται, μόνο οι μισές από αυτές αναμένεται να μειώσουν τις τιμές τους. Συνολικά, οι 6 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές τους, οι 2 στις 10 δηλώνουν ότι αυτή η αύξηση θα υπερβεί το 10% και μόνο 1 στις 10 ενδέχεται να προβεί σε μείωση τιμών.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της Grant Thornton –παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Growth Awards 2023 που συνδιοργανώνονται με τη Eurobank– για τις προσδοκίες των Ελλήνων CEO και οι οποίες εμφανίζονται αισθητά βελτιωμένες σε σχέση με ένα χρόνο πριν (αισιοδοξία εκφράζει το 55% έναντι 41% πέρυσι), κεφαλαιοποιώντας με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, όπως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα.
Παρά το γεγονός ότι η βελτίωση των προσδοκιών συμβαδίζει με ανησυχίες για την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, εντούτοις αυτό δεν οδηγεί σε προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων να επεκταθούν σε νέες αγορές, ειδικότερα του εξωτερικού, ή να επενδύσουν σε νέα προϊόντα και καινοτομία. Παρά τις προσδοκίες ανάπτυξης, η αβεβαιότητα εξέλιξης των τιμών, ο προβληματισμός για την άνοδο του κόστους παραγωγής αλλά και η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων αποτυπώνονται έντονα στη μειωμένη διάθεση για επενδύσεις και όπως επισημαίνει η Grant Thornton «παρατηρείται διάθεση για αναβολή επενδύσεων και αποφυγή ρίσκου, γεγονός που αποτυπώνεται και στη χαμηλή διάθεση για χρηματοδότηση».