Πέμπτη 27.01.2022 | Εορτάζουν: Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ με πολλά προβλήματα στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ20.09.2019 | 2:07 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Μετά από μήνες τρεξίματος για την ολοκλήρωση μελετών προς ένταξη στο νέο πρόγραμμα του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για το νομό Τρικάλων και τη Θεσσαλία γενικότερα, το σύστημα κατάθεσης αιτήσεων άνοιξε, φέρνοντας τους μηχανικούς μπροστά σε μια άδικη και αμφίβολη διαδικασία αλλά και σε έναν απάνθρωπο μαραθώνιο ημερών προσπαθώντας να καταθέσουν εγκαίρως τις αιτήσεις των πελατών τους.  Τελικά, χάρη στην ανοργάνωτη τακτική του αρμόδιου Υπουργείου αλλά και στην αδιάφορη στάση απέναντι στις επισημάνσεις των επαγγελματιών, κατάφεραν να καταθέσουν αίτηση μόλις οι μισοί από τους ενδιαφερόμενους στο νομό Τρικάλων.

Ελάχιστες μέρες μετά την έναρξη της διαδικασίας, το σύστημα έκλεισε αφού γρήγορα γρήγορα καλύφθηκε το ελάχιστο ποσό που προβλεπόταν για τα δεδομένα και τις ανάγκες της  περιφέρειας. Το θέμα όμως δεν λήγει εδώ.

Μιλώντας με τον πολιτικό μηχανικό κ. Κώστα Νάτση, ένας από τους επαγγελματίες που αφιέρωσε σημαντικό μέρος της δουλειάς του στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, μας εξήγησε ότι η κατάσταση ξεπερνά κάθε φαντασία, μιλώντας για ένα σύστημα πλήρως άδικο, αμφιλεγόμενο για το κατά πόσο αδιάφθορο ήταν, και που σε καμία περίπτωση δεν είχε μελετηθεί όπως έπρεπε.

Όπως τόνισε ο κ. Νάτσης, «Η περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν έτσι κι αλλιώς αδικημένη. Οι αιτήσεις κατατίθενται μαζί άλλες τέσσερις περιφέρειες με αποτέλεσμα το σύστημα να δέχεται πολύ αργά να επιναι επιβαρυμένο, αλλά και γρήγορα γρήγορα να καλυφθούν οι πόροι του προγράμματος. Αποτέλεσμα, να μείνουν πολλοί συμπολίτες μας έξω από αυτό, την ώρα που πληρούσαν κάθε προϋπόθεση. Αντίθετα στην Πελοπόννησο  που γίνεται η κατάθεση μαζί με μία μόλις ακόμη περιφέρεια τα πράγματα ήταν καλύτερα. Εμείς, ζήσαμε απαράδεκτες και απάνθρωπες στιγμές. Θεώρησαν πολύ λογικό να μη «διακόψουν» το σύστημα τη στιγμή που οι περισσότεροι δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό, επίσης θεωρούσαν λογικό το σύστημα να μένει ανοιχτό συνεχόμενα με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να καταθέτουμε αιτήσεις μέχρι το πρωί!»

Ποια κριτήρια και ποια μόρια;

΄Ετσι όπως εξελίσσεται το θέμα του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ δείχνει πάντως ότι δεν ακολουθούνται ούτε κριτήρια αλλά ούτε και ουσιαστική μοριοδότηση. Αντί να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός που να μπορεί να «τσεκάρει» τα μόρια του κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου, και να αποφασίζει αντίστοιχα, αφήνουν τους μηχανικούς να προχωρήσουν μαζικά σε αιτήσεις, με αποτέλεσμα να «περνάει» τελικά όποιος προλάβει. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, έπρεπε έστω να καταθέτουν όλες τις αιτήσεις οι μηχανικοί και εφόσον αδυνατούν να μοριοδοτήσουν οι διαχειριστικές αρχές του προγράμματος, ας προχωρούν σε κλήρωση και να απαλλάξουν από αυτό το ρόλο τους μηχανικούς, που βρίσκονται τώρα σε δύσκολη θέση για πάνω από τους μισούς πελάτες τους, που βρέθηκαν έξω από το σύστημα κτάθεσης αιτήσεων.

 

«Μιλάμε για ανθρωποφαγία» τονίζει ο κ. Νάτσης, «Το σύστημα ακολούθησε την τακτική όποιος αντέξει!» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις επόμενες μέρες πάντως, θα κινηθούν οι συνδικαλιστικοί φορείς του κλάδου με κάθε μέσο, ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτό το «θέατρο του παραλόγου» όπως το χαρακτηρίζουν.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020