Τρίτη 16.07.2024 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Στην μουσικοχορευτική του παράσταση «Πες μου το όνομα σου και θα στο τραγουδήσω»

Φανταστικό υπερθέαμα στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο από τον Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ14.06.2024 | 8:37 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Πραγματοποιήθηκε με πολλή μεγάλη επιτυχία αφού το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο, την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024, στο θερινό Δημοτικό Θέατρο του Βυζαντινού κάστρου της πόλη μας, η μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ με τίτλο «Πες μου το όνομα σου…και θα στο τραγουδήσω». Ήταν μια περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο και ένα ταξίδι στις διάφορες περιοχές του ελληνισμού με οδηγό τα δημοτικά τραγούδια, τους χορούς, τις φορεσιές και την ιστορία του τόπου μας στα οποία αναφέρονται ονόματα γυναικεία ή αντρικά.

Ένα υπερθέαμα ήταν η παράσταση, όπου το παραδοσιακό χρώμα με τις εκατοντάδες φορεσιές, τους χορούς, τις μουσικές και τη σκηνοθεσία συναποτέλεσαν ένα άρτιο καλλιτεχνικά, φαντασμογορικό όσο και συγκινητικό αισθητικό αποτέλεσμα. Ήταν μια παραγωγή του Χορευτικού Ομίλου Τρικάλων, η οποία προετοιμάστηκε σε λίγο σχετικά διάστημα, μόλις ένα μήνα, αλλά με πολύ κόπο και μεράκι, με στόχο να ιχνηλατήσει τα δημοτικά μας τραγούδια και ειδικά με την ονοματολογία, ως δημιούργημα των νεότερων χρόνων με βαθύτερη καταγωγή στο βυζάντιο και την αρχαιότητα.

Οι εννιά θεματικές ενότητες της παράστασης ήταν εστιασμένες στα δημοτικά τραγούδια και ιστορίες αυτών – αξεπέραστα λαϊκά μνημεία του τόπου μας, που παραμένουν, ευτυχώς και σήμερα σημαντικοί δίαυλοι επικοινωνίας, αντανακλώντας ένα ζωντανό κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Στην παράσταση του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ο απλός ποιητικός λόγος των δημοτικών τραγουδιών, οι μελωδίες που εκφράζει η κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα ρυθμικά σχήματα που κάθε τοπική κοινότητα χρησιμοποιεί και οι κατά τόπους φορεσιές, δημιούργησαν έναν ύμνο –στη δημοτική ποίηση. . Οι Χορευτικές Ομάδες του Χορευτικού Ομόλου Τρικάλων απέδωσαν με ακρίβεια, τεχνική τελειότητα και απόλυτο συντονισμό τους χορούς, ενώ παράλληλα εναλλάχθηκαν εκατοντάδες φορεσιές. Μαζί τους και οι δεξιοτέχνες μουσικοί που, συνεπικουρούμενοι από την αφηγήτρια της παράστασης Ραφαέλα Μάνου-Γκοργκόλη, «εγκωμίασαν» στην κυριολεξία όλες εκείνες τις ιστορικές ενότητες, που η λαϊκή μούσα αγάπησε πολύ και ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να διαφυλάξει ως ανεκτίμητο ελληνικό αλλά και παγκόσμιο θησαυρό.

Οι θεατές, που από νωρίς κατέκλυσαν το θέατρο, παρακολούθησαν γοητευμένοι μια ευχάριστη δίωρη και πλέον διαδρομή με μουσική και τραγούδια, με αφετηρία την Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Θράκη, τα Νησιά, την Ανατολική Ρωμυλία για να φθάσουν στη συνέχεια στους Λαϊκούς μας χορούς. Πιο συγκεκριμένα στο πρόγραμμα είχαν συμπεριληφθεί οι εξής θεματικές ενότητες:

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Αριστείδης (Συρτός) – Του Θύμιου (Τσάμικος) – Καημένη Αναστασιά – Ο άρχοντας της Αρμενιάς (Κλειστός) – Κίνησα ναρθω το βράδυ/Τασιά

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Θοδώρα (Άσσηρος) – Της Μαρίας (Ρουμλούκι) – Σεφερλι (Ρουμλούκι) – Σοφία (Γουμένισσα) – Ολυμπία (Γουμένισσα) – Κόρη Ελένη (Επισκοπή)

ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: Ένα Σαββάτο βράδυ (Συρτός) – Ο Γιάννος κι η Βαγγελιώ (Στα τρια) – Μενούσης – Ρουσούλαινα (Καστοριά) – Γεωργαλάκης (Πήλιο)

ΗΠΕΙΡΟΣ: Μαρία λεν την Παναγιά (Καγκελάρης) – Βασιλαρχόντισσα (Μέτσοβο) – Ελενάκι (Πογωνίου) – Κωνσταντάκης/Γιάννη μου το μαντήλι σου

ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ: Αναστασούδα (Ξεσυρτός) – Μπάρμπα Κυριάκο (Μπαϊντούσκα) – Γιάννος τη Μάϊδω θέλει – Βασιλκούδα (Ζωναράδικος/Κλωστρός) – Κατερίνα Καλπαζάνου/γύρισμα (Συρτός Συγκαθιστός)

ΕΦΗΒΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ: Τώρα που στήσαν το χορό (Συρτός) – Κατσαντώνης (Τσάμικος) – Σ’ αυτό τ΄αλώνι Ελένη μου (Ζωναράδικος) – Ανθηνά (Καστοριάς) – Της Χαϊμαδής το φόρεμα (Πήλιο) – Αϊντε Μάρω στο πηγάδι (Στα δυο ‘Ηπειρος)

ΝΗΣΙΑ: Καπετάν Σιδερής (Πάτμος) – Αη Γιώργης (Κυθήρων) – Ελενάκι (Λήμνου) – Κίτσος (Αμοργού) – Μανώλαρος (Σκύρου)

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΟΥΜΕΛΙΑ: Δημήτρω παινεμένη (Χεριάτκους Τραμπανιστός) – Μιλήσσω – Μωρ που ησαν Λένω (Ζαβρατένο) – Μπαιντούσκα Μοναστηριώτικη – Τσέστος – Μάρω (Μπογδάνος)/Συγκαθιστός

ΛΑΪΚΟΙ ΧΟΡΟΙ :Κυρ Αλέκο (Χασαποσέρβικο) – Που ‘σαι Θανάση (Χασάπικος) – Χριστίνα μου (Απτάλικος) – Στου Λινάρδου τη ταβέρνα (Γρήγορο Χασάπικο) – Γιωργίτσα (Καρσιλαμάς)

Την γενική επιμέλεια της παράστασης, την σκηνοθεσία και τα κείμενα είχε ο Παναγιώτης Μάνος, επικεφαλής όλων των Χορευτικών ομάδων που έλαβαν μέρος στην παράσταση.

Την παρουσίαση – αφήγηση της παράστασης η Ραφαέλα Μάνου-Γκοργκόλη.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Άρης Ντίνας στο τραγούδι, Κιτσόπουλος Χρήστος Κλαρίνο – Καβάλι, Μούτσελος Νίκος Γκάϊντα – Κρουστά, Καραβίδας Μανώλης στο Βιολί, Ρέτος Γιώργος στο Λαούτο, Βαγενάς Κώστας στα Κρουστά, Μούτσελος Χάρης στη Τρομπέτα.

Τραγούδησαν: Χόρεψαν: Οι ομάδες του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ και συμμετείχαν αντιπροσωπείες χορευτικών ομάδων των Συλλόγων, Αργιθεατών Τρικάλων, Αργιθεατών Μουζακίου, Βαλτινού, Γελάνθης Καρδίτσας, Δρακότρυπας, Πύργου Ιθώμης και συλλόγου γονέων & κηδεμόνων Δημ. Σχολείου Φήκης.

Την επιμέλεια παρουσίασης όλων των χορευτικών ομάδων είχε ο χοροδιδάσκαλος Παναγιώτης Μάνος.

Συντονισμός-οργάνωση: Σακκά Καίτη, Σβώλος Γεώργιος, Πλαστάρας Φώτης, Πόπη Κλιάφα, Μαρία Βαρδίκου, Ραφαέλα Μάνου-Γκοργκόλη, Παναγιώτης Μάνος.

Την οργάνωση της ενδυματολογικής παρουσίασης των χορευτών της παράστασης επιμελήθηκαν οι υπεύθυνοι της Ιματιοθήκης: των γυναικών η Μαρία Βαρδίκου και των Αντρών ο Παναγιώτης Μάνος.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης