Τρίτη 25.01.2022 | Εορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία, Μαργαρίτης, Μαργαρίτα

Φάρμακα στο σπίτι με… drone!

ΤΟΠΙΚΑ24.09.2019 | 11:58 πμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Με έκπληξη οι Τρικαλινοί φαρμακοποιοί έμαθαν μέσω της ιστοσελίδας του e-trikala ότι έρχεται πρόγραμμα στην πόλη όπου πιλοτικά θα δοκιμαστεί η μεταφορά φαρμάκων με drones προς τους πελάτες του και δη σε εκείνους που είτε είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν προς την πόλη είτε μένουν σε κάποια περιοχή εκτός Τρικάλων.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Μάνος, από τη μία πρόκειται για ένα πραγματικά καινοτόμο πρόγραμμα, από την άλλη όμως θέλει ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή δεδομένου ότι η μεταφορά φαρμάκων έχει αυστηρούς κανόνες τόσο για την καλή διατήρησή τους όσο και για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών.

Για το λόγο αυτό, μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με το e-trikala για το εν λόγω πρόγραμμα. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από τον Ιούνιο του 2019 η e-Trikala AE συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο ΗΑRMONY με τίτλο «Ολιστική προσέγγιση για την παροχή εργαλείων χωρικού σχεδιασμού και σχεδιασμού των μεταφορών και στοιχείων σε μητροπολιτικές και περιφερειακές αρχές για να οδηγήσουν μια βιώσιμη μετάβαση σε μια νέα εποχή κινητικότητας». Στα πλαίσια του έργου, έχει προβλεφθεί η πιλοτική χρήση εναέριων αυτόματων μέσων (drones) για τη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού στην πόλη των Τρικάλων. Η αρχική ιδέα του πιλοτικού εγχειρήματος προβλέπει τη μεταφορά φαρμακευτικών σκευασμάτων από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων προς γειτονικούς οικισμούς/χωριά σε κοντινή απόσταση, κυρίως στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων ασθενών με περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης και προσβασιμότητας. Οι ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές των εναέριων μέσων και των συνολικών απαιτήσεων θα προκύψουν στους επόμενους μήνες, ενώ στην παρούσα φάση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φαρμακοποιοί της πόλης των Τρικάλων να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την πιθανή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ζητείται από τους ενδιαφερόμενους να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις υφιστάμενες συμβατικές περιπτώσεις μεταφοράς φαρμακευτικών σκευασμάτων με στόχο την πιθανή αντικάτασταση του μέσου μεταφοράς από ειδικά drones.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020