Δευτέρα 08.03.2021 | Εορτάζουν: Ερμής, Θεοφύλακτος, Φυλακτός, Φυλαχτός, Θεοφύλακτη, Φυλακτή, Φυλαχτή, Φυλαχτούλα

Φορολογικά διαζύγια και στα Τρίκαλα

ΤΟΠΙΚΑ02.02.2019 | 2:38 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Έντονο ενδιαφέρον προκειμένου να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις τα ζευγάρια το 2019 διαφαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Και στα Τρίκαλα, από λογιστικά γραφεία, μιας και η κατάθεση σχετικών αιτήσεων γίνεται μέσω πλατφόρμας, εκτιμάται ότι υπάρχει ενδιαφέρον, που όμως τελικά σε κάποιες περιπτώσεις καταλήγει σε αίτηση, μιας και ελάχιστες είναι οι διευκολύνσεις φορολογικού τύπου.

Η ειδική εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.

Εν τω μεταξύ ερωτηματικά γύρω από τον τρόπο με τον οποίο φέτος θα φορολογηθούν τα ζευγάρια, γεννούν οι απαντήσεις της ΑΑΔΕ σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με αυτές, ξεχωριστό εκκαθαριστικό θα λαμβάνουν από φέτος οι σύζυγοι, είτε υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση είτε παίρνουν… διαζύγιο για την εφορία και κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση, εάν προκύπτει επιστροφή φόρου για έναν από τους δύο συζύγους, δε θα γίνεται συμψηφισμός με οφειλές προς την εφορία που ενδεχομένως έχει ο άλλος.

Φυσικά, το ξεχωριστό εκκαθαριστικό δεν αλλάζει το ύψος του φόρου που αναλογεί συνολικά στο ζευγάρι, αφού τα εισοδήματά τους φορολογούνται ξεχωριστά και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το περιθώριο για να υποβάλλεται αίτημα υποβολής χωριστής δήλωσης στην εφορία είναι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop