Παρασκευή 12.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Φόρος τιμής στους αγωνιστές του Υψώματος 731

ΤΟΠΙΚΑ09.03.2019 | 12:07 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στο έπος των αγωνιστών – υπερασπιστών του Υψώματος 731 χωράνε μέσα όλα… οι ήρωες, η λευτεριά, η Ελλάς, ολόκληρος διαχρονικά ο Ελληνισμός. Όσα συνέβησαν στο Ύψωμα 731 δεν αποτελούν ένα τυχαίο επεισόδιο του πολέμου του ΄40, αλλά συνιστούν σταθμό-ορόσημο, ιστορικού μεγέθους, όπως η μάχη στο Καλπάκι και στην Πίνδο, που μαζί αποτελούν μοναδικά παραδείγματα του ελληνικού ιδεώδους, του αμύνεσθαι περί πάτρις και της ελευθερίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων πραγματοποίησε και φέτος την καθιερωμένη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης των Μαχητών του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731, με τη δέουσα επισημότητα. Στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής, πραγματοποιήθηκε Όρθρος και Θεία λειτουργία και ακολούθησε τέλεση Ιερού Μνημόσυνου υπέρ των πεσόντων.

Ο Συνταγματάρχης ε.α. κ. Κυριάκος Μπρίσης εκφώνησε ομιλία στον χώρο του Ιερού Ναού με τίτλο «Ύψωμα 731» όπου και τοποθετήθηκε αναλυτικά στα γεγονότα που συνέβησαν στο ύψωμα 731 καταλήγοντας συγκινημένος:

«Οι ήρωες που έδωσαν τον τιτάνιο αγώνα στο ύψωμα 731, καθώς και σε όλη την αμυντική τοποθεσία του 5ου Συντάγματος, κάθε τέτοια μέρα, όπως η σημερινή, προβάλλουν μπροστά μας τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα από την αρχαιότητα και αυτά είναι: η αγάπη για την ελευθερία, η μεγαλοψυχία, το φιλότιμο, η αξιοπρέπεια, η συνέπεια στην εκτέλεση του καθήκοντος, το χρέος απέναντι στην Ιστορία η αγάπη στον Θεό και την πατρίδα.».

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης ξενάγησε στον χώρο του Μνημείου τους Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομο και Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητο καθώς και τον Διοικητή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ταξίαρχο κ. Δημοσθένη Κωστόπουλο.

Ακλούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Μνημείου.

Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού σχολειού και του Γυμνασίου Μ. Καλυβίων απήγγειλαν ποιήματα σχετικού περιεχομένου καθώς και προχώρησαν στην συμβολική δεντροφύτευση στη μνήμη των πεσόντων, ενώ το σκηνικό πλαισίωσε άγημα του Εκπολιτιστικού Λογογραφικού Ομίλου Καλυβίων.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, συγγενείς και απογόνους των Μαχητών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από το άγημα της Σ.Μ.Υ. και το μουσικό τμήμα της Πρώτης Στρατιάς.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης