Τρίτη 20.04.2021 | Εορτάζουν: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος,Λάζαρος, Λάζος

Φωτογραφική σειρά της χρονιάς η εξέγερση των νέων στην Αλγερία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ08.05.2020 | 4:57 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι νέοι αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Αλγερίας, και σύμφωνα με μια έκθεση της UNESCO, το 72% των ατόμων κάτω των 30 στην Αλγερία είναι άνεργοι. Σημαντικές στιγμές στην ιστορία της Αλγερίας, όπως η εξέγερση του «Μαύρου Οκτωβρίου» του 1988, είχαν στον πυρήνα τους την οργισμένη νεολαία. Ο Μαύρος Οκτώβριος καταπνίγηκε σκληρά – περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πέντε ημέρες – και ακολούθησε μια «μαύρη δεκαετία» βίας και ταραχών.

Τριάντα χρόνια μετά, τα αποτελέσματα αυτής της δεκαετίας εξακολουθούν να υπάρχουν. Σε μια τραυματισμένη χώρα, η υψηλή ανεργία οδηγεί σε πλήξη και απογοήτευση στην καθημερινή ζωή και πολλοί νέοι αισθάνονται αποσχισμένοι από το κράτος και τους θεσμούς του. Σε παραμελημένες γειτονιές εργατικής τάξης, όπως το Bab el-Oued στο Αλγέρι, οι νέοι συχνά καταφεύγουν σε ιδιωτικά μέρη που είναι «φυσαλίδες ελευθερίας» μακριά από το βλέμμα της κοινωνίας και από συντηρητικές κοινωνικές αξίες. Αλλά η αίσθηση της κοινότητας και της αλληλεγγύης συχνά δεν αρκεί για να διαγράψει τις δοκιμασίες των κακών συνθηκών διαβίωσης.

Τον Φεβρουάριο του 2019, νέοι από τις γειτονιές της εργατικής τάξης βγήκαν ξανά στους δρόμους σε διαδήλωση που μετατράπηκε σε μια εθνική πρόκληση για τη βασιλεία του μακροχρόνιου προέδρου Abdelaziz Bouteflika.

Το Χο (η λέξη σημαίνει «αδελφός» στα παραδοσιακά Βορειοαφρικανικά Αραβικά) αφορά τη γένεση μιας εξέγερσης. Είναι η ιστορία της βαθιάς ανησυχίας των νέων, οι οποίοι, τολμώντας να αμφισβητήσουν την εξουσία, ενέπνευσαν τον υπόλοιπο πληθυσμό να συμμετάσχει στη δράση τους, γέννησan το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην Αλγερία εδώ και δεκαετίες.

Όλη αυτήν την ιστορία αποτύπωσε σε φωτογραφίες ο Ρομέν Λορεντό και κέρδισε. Ο Γάλλος φωτογράφος είναι ο νικητής της κατηγορίας της φωτογραφικής ιστορίας της χρονιάς στο World Press Photo, του μεγαλύτερου διεθνή διαγωνισμού του χώρου. Η κριτική επιτροπή επέλεξε τη σειρά με τίτλο «Kho, το Genesis of a Revolt», η οποία αφηγείται την ιστορία της βαθιάς ανησυχίας των αλγερινών νέων, οι οποίοι, τολμώντας να αμφισβητήσουν την εξουσία, ενέπνευσαν τον υπόλοιπο πληθυσμό να συμμετάσχει στη δράση τους, γέννησε το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στην Αλγερία εδώ και δεκαετίες.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop