Τετάρτη 12.06.2024 | Εορτάζουν: Ονούφριος, Ονούφρης, Ονουφρία

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τα βήματα υπαγωγής στο πρόγραμμα

ΕΛΛΑΔΑ27.03.2023 | 5:06 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Επτά μήνες μετά την εξαγγελία του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» και έπειτα από πολλά «μπρος – πίσω» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατέληξε στον τελικό Οδηγό. Τα διαθέσιμα κονδύλια έχουν πλέον περιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα καλύψουν την επιδότηση συστημάτων για περίπου 25.000 με 30.000 δικαιούχους (νοικοκυριά και αγρότες).

Η επιδότηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκού με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρία) θα φτάνει έως και 75% για τα νοικοκυριά. Οι αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν εάν ο φωτοβολταϊκός σταθμός τους θα συνδυάζεται με μπαταρία ή όχι, και η επιδότηση θα μπορεί να φτάνει έως και 60%.

Η συνολική επιδότηση ενός συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για τους αγρότες. Για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες προβλέπεται επιπλέον ειδικό bonus 10%.

Αίτηση μπορεί να υποβάλλει όποιο νοικοκυριό ή αγρότης έχει εξασφαλίσει Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού και συστήματος αποθήκευσης. Για την αίτηση θα πρέπει:

-ο δικαιούχος να διαθέτει υποχρεωτικά ΑΦΜ και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ

-τα νοικοκυριά (εκτός από τα ευάλωτα) να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως υπόχρεος ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «σύζυγος/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

-Στη περίπτωση των αγροτών, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όσοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού ή κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο ήταν κάτοικος εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή των αιτήσεων θα ανοίξει τον Απρίλιο. Αφού γίνει η αυθεντικοποίηση μέσω των κωδικών πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα υποβάλλεται η αίτηση.

Αφού ολοκληρωθεί η υποβολή της αίτησης θα γίνεται ο έλεγχος των δικαιολογητικών ως προς την πληρότητά τους και θα ενημερώνεται ο αιτών εάν, κατ’ αρχάς, είναι ή όχι επιλέξιμος για επιχορήγηση. Σε περίπτωση που κριθεί επιλέξιμος, δεσμεύεται ταυτόχρονα και το σχετικό ποσό επιχορήγησης.

Ωστόσο, στην περίπτωση που κατά τον έλεγχο και έγκριση εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της κατηγορίας, η αίτηση απορρίπτεται. Με απλά λόγια, ο πιο γρήγορος κερδίζει.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης