Τετάρτη 27.09.2023 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

«Φρένο» βάζουν οι διανομείς στις 11 Απριλίου

ΤΟΠΙΚΑ30.03.2019 | 1:38 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Τα χρόνια της κρίσης από τη μία, αλλά και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση της διανομής προϊόντων μέσω delivery ή courier έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό επαγγελματικό κλάδο και στα Τρίκαλα, όπου απασχολούνται πολλοί νέοι και όχι μόνο. Συμπολίτες που βρίσκουν μια επαγγελματική διέξοδο ή ένα έξτρα εισόδημα.

Παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις όμως και παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα επάγγελμα που ενέχει σημαντικούς κινδύνους, τα αιτήματα για ασφαλή εργασία αλλά και με επαρκή εισόδημα παραμένουν ανοιχτά. Για το λόγο αυτό, οι διανομείς/delivery, εξωτερικοί και courier – που έχουν ενεργοποιηθεί συνδικαλιστικά τους τελευταίους μήνες και κυρίως το χειμώνα όταν την περίοδο του έντονου κρύου ζητούσαν από τους πελάτες των εστιατορίων να μην παραγγέλνουν για να μην βγαίνουν οι συνάδελφοί τους στο δρόμο, υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες – διεκδικούν εταιρικά μηχανάκια, μέσα ατομικής προστασίας, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, ενιαία ειδικότητα με τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ενόψει της κινητοποίησής τους μάλιστα στις 11 Απριλίου, έχουν ετοιμάσει και διανέμουν ενημερωτικό φυλλάδιο στο οποίο εκτός από τα αιτήματά τους, δίνουν και μια εύκολη και φθηνή συνταγή για μια μακαρονάδα την οποία προτρέπουν το κοινό να φτιάξει την ημέρα της απεργίας, αντί να παραγγείλει φαγητό, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενδυναμώσουν το νόημα της κινητοποίησης ειδικά σε περιοχές, που ως συλλογικότητα δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή.

Αναλυτικά οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

– Εταιρικά μηχανάκια: Μέχρι στιγμής οι εργοδότες είναι απαλλαγμένοι από την υποχρέωση να παρέχουν εταιρικά δίκυκλα στους εργαζόμενους. Οι διανομείς χρησιμοποιούν τα δικά τους μηχανάκια και επωμίζονται οι ίδιοι τα έξοδα συντήρησης, ασφάλισης και βενζίνης.

– Μέσα ατομικής προστασίας: Οι περισσότερες εταιρείες δεν παρέχουν πλήρη εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Οι διανομείς διεκδικούν κράνος, φουλάρι λαιμού, μπουφάν-γάντια-παντελόνι-μπότες μηχανής, εξωσκελετό, αδιάβροχο/αντιανεμικό και ανακλαστήρες.

– Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά: Παρά την επικινδυνότητα του, το επάγγελμα των διανομέων δεν είναι ακόμα ενταγμένο στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι διανομείς εργάζονται κανονικά, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

– Ενιαία ειδικότητα με τον τίτλο «Οδηγός δικύκλου-Μεταφορέας» και Συλλογική σύμβαση εργασίας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης