Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Φυσικό αέριο: Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ26.08.2022 | 5:57 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Αναζητούν, μάταια, «ταβάνι» οι ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη, καθώς το ανοδικό τους σερί συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό δεδομένης της εύλογης ανησυχίας που υπάρχει για τα επίπεδα επάρκειας, κάτι που κλιμακώνει την πίεση προς τις κυβερνήσεις να δρομολογήσουν επιπλέον μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και κυρίως τα νοικοκυριά.

Οι τιμές του φυσικού αερίου τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία άγγιξαν νέα επίπεδα ρεκόρ με τους δείκτες να ανεβαίνουν έως και κατά 8,9%.Με τον τρόπο αυτό οι τιμές βρίσκονται και πάλι στα επίπεδα που είχαν φτάσει τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και το χειρότερο είναι πως οι αγορές φοβούνται πως η πίεση θα αυξηθεί περαιτέρω όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα!

Το ράλι στο φυσικό αέριο πυροδότησε αντιστοίχως νέο κύμα ανατιμήσεων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ενδεικτικά τα futures ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία “έπιασαν” τα 900 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι πάνω από δέκα φορές τα επίπεδα που βρίσκονταν πέρυσι. Στη γαλλική αγορά επικράτησε… πανικός, καθώς η Electricite de France ανακοίνωσε πως έξι από τις πυρηνικές της μονάδες που έχουν σταματήσει να λειτουργούν, θα καθυστερήσουν περισσότερο του αναμενόμενου να επανέλθουν. Οι διακοπές έχουν ρίξει την παραγωγή κατά περίπου 14%.

Αντιστοίχως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, οι τιμές ρεύματος για την επόμενη χρονιά εκτοξεύτηκαν κατά 23% φτάνοντας σε νέο υψηλό στα 792 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αν και την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές στην Ιταλία με άλμα 17% στα 718,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι τεράστιο, με τις κυβερνήσεις να δέχονται αυξημένες πιέσεις για νέα μέτρα στήριξης. Ενδεικτικά στη Γερμανία βρίσκεται προ των πυλών και τρίτο πακέτο στήριξης, πέρα από τα 30 δισ. ευρώ που έχουν μοιραστεί από τα δύο πρώτα πακέτα.

Υπολογίζεται πως συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη διαθέσει το ποσό των 280 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης προκειμένου να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην εκτόξευση του κόστους ζωής. Όμως, το ποσό αποδεικνύεται μικρό μπροστά στο ντόμινο των ανατιμήσεων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης