Δευτέρα 27.06.2022 | Εορτάζουν: Πιερής, Πιέρος, Πιέριος, Πιέρης, Πιερίων, Πιερία, Πιέρα, Σαμψών

Γενική συνέλευση για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

ΤΟΠΙΚΑ12.07.2018 | 9:06 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Τη θετική επίδραση της επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης διαπίστωσε και επισήμανε κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας κ. Αναστάσιος Λάππας. Ο κ. Λάππας, μιλώντας για τη μέχρι πορεία της τράπεζας, εντός της λιτότητας αλλά και τον τελευταίο χρόνο, τόνισε ότι ναι μεν το τίμημα ήταν πολύ μεγάλο απότ ην περίοδο της μακράς ύφεσης, ωστόσο για πρώτη φορά υπάρχει θετική πίστωση αλλά και αύξηση των καταθέσεων.

Όπως επισήμανε, «Η ελληνική οικονομία επανήλθε στην ανάπτυξη μετά από πολλά χρόνια ύφεσης , μια πορεία η οποία φαίνεται ότι θα είναι διατηρήσιμη και στο επόμενο έτος. Επίσης ομαλοποιείται σταδιακά η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, με την επιστροφή των καταθέσεων σε πρώτο πλάνο και την θετική για πρώτη φορά πιστωτική επέκταση κυρίως προς τις επιχειρήσεις. Τα capitalcontrols αποσύρονται με την προσεκτική διεύρυνση των ορίων.

Η Τράπεζά μας κατόρθωσε και σε αυτή τη χρήση να αυξήσει τα μεγέθη, τις εργασίες και την κερδοφορία της. Το υπόλοιπο των καταθέσεων πελατών αυξήθηκε κατά 16 εκατομμύρια ευρώ, μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των χορηγήσεων προς τους πελάτες, ανερχόμενη στα 19 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 13%.

Η σημαντική αύξηση των καθαρών τραπεζικών προμηθειών ανερχόμενη στο 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, αποτυπώνει τη ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση των λοιπών τραπεζικών εργασιών.  Η αξιοποίηση από το πελατολόγιο της Τράπεζας μας των συστημάτων πληρωμών ΔΙΑΣ, της χρήσης των πιστωτικών καρτών, του internetbanking, των συσκευών POS από τους εμπόρους που συνεργάζονται μαζί μας, μαζί με τις «κλασικές» εργασίες, όπως οι εγγυητικές επιστολές, η διαχείριση των επιταγών κλπ, οδήγησαν σ’ αυτή τη θετική πορεία».

Κόκκινα δάνεια

Ο κ. Λάππας, μίλησε για την καθαρή κερδοφορίας της τράπεζας, η οποία ανήλθε στα 852χιλ ευρώ, παρά τις υψηλές προβλέψεις χορηγήσεων, οφειλόμενες στο χαρτοφυλάκιο των καθυστερημένων δανείων, που δημιουργήθηκε από την κρίση . Μίλησε βέβαια και για τα «κόκκινα δάνεια» τονίζοντας ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το προβλεπόμενο πλαίσιο για ρευστοποίηση. «Η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» είναι από τα κεντρικά στοιχεία της δράσης μας και η θετική του αντιμετώπιση, είτε με πωλήσεις δανείων, είτε με τη χρήση του νέου πλαισίου που διαμορφώθηκε για τους πλειστηριασμούς, θα προσφέρει επιπλέον έσοδα και ρευστότητα, που θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Τράπεζας, ενώ θα συμβάλει στην απομόχλευση του ενεργητικού της, με θετική επίπτωση στους εποπτικούς δείκτες. Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανές, ότι μόλις υπάρξει εξομάλυνση στον τομέα αυτό, η κερδοφορία θα εκτοξευθεί».

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός αλλά η και  χρηματοοικονομική έκθεση χρήσης 2017, η οποία είναι και αναρτημένη στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης