Κυριακή 14.04.2024 | Εορτάζουν: Αρίσταρχος, Θωμαΐς, Θωμαΐδα, Θωμαή

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η πρόταση της ΕΡΕΥΝΑΣ που γίνεται πράξη στη γειτονική πόλη…

Γεωργική σχολή, μη κρατικό πανεπιστήμιο στη Λάρισα

ΤΟΠΙΚΑ27.03.2024 | 9:00 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ο πρόσφατα ψηφισθέντας νόμος για τα λεγόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων ξένων ανώτατων ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι ότι το ενδιαφέρον των ξένων πανεπιστημίων αναμένεται να επικεντρωθεί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπου αναμένεται η ίδρυση των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι οι ευκαιρίες εξαντλούνται εκεί.

Εξηγούμαστε: Η ΕΡΕΥΝΑ, είχε αναφερθεί στην ανάγκη να αξιοποιηθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου 2023 γράψαμε:

Η προοπτική ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, δε στερείται τοπικού ενδιαφέροντος με την έννοια ότι αυτά τα πανεπιστήμια θα εδρεύουν κάπου με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες πόλεις της χώρας να είναι ήδη κορεσμένες σε σχολές και φοιτητές. Στην αναλογία πληθυσμού και φοιτητών για λόγους που συνδέονται με τοπικιστικά και μικροπολιτικά συμφέροντα τα οποία έκριναν τη χωροθέτηση των πανεπιστημιακών σχολών ανά τη χώρα με το παναπιστημιακό κατεστημένο να μην είναι άμοιρο ευθυνών για αυτές τις επιλογές, η πόλη των Τρικάλων είναι στο κάτω μέρος του σχετικού πίνακα.

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα που καταδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο για τη φιλοξενία στην πόλη περισσότερων φοιτητών σε συνδυασμό με την κεντροβαρική της θέση, την επικείμενη ολοκλήρωση του Ε65 που μειώνει σημαντικά το χρόνο πρόσβασης στο βασικό αστικό κέντρο της χώρας, την προστιθέμενη (σε επικοινωνιακό κυρίως επίπεδο) υπεραξία που διαθέτει ως «έξυπνη πόλη», την αδιαμφισβήτητη φυσική ομορφιά της, το μοντέλο των πανεπιστημιακών campus στις χώρες του εξωτερικού που είναι κυρίως σε μεσαίου και μικρού μεγέθους πόλεις (Γερμανία κ.α.), τον παραγωγικό προσανατολισμό του τόπου και τον επιστημονικό δυναμικό της περιοχής, αποτελούν υπαρκτά και λογικοφανή επιχειρήματα για να έρθει ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού για να «επενδύσει» στα Τρίκαλα, για τη δημιουργία πανεπιστημιακού παραρτήματος.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτείται προετοιμασία και δράση και σε τοπικό επίπεδο. Από τους θεσμικούς μας εκπροσώπους (υπουργούς, βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση, επαγγελματικού φορείς κ.α.) όχι σε επίπεδο εξαγγελιών και διεκδίκησης από τα… παλιά με καθιστικές διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια τα οποία προορίζονται μόνο για… εσωτερική κατανάλωση αλλά με την κατάρτιση μίας συγκεκριμένης πρότασης η οποία θα απαριθμεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης για τη δημιουργία ενός ελκυστικού και επιτυχημένου πανεπιστημιακού campus στα Τρίκαλα».

Η πρωτοβουλία Λαρισαίων

Ό,τι δεν έγινε στα Τρίκαλα γίνεται στη γειτονική Λάρισα  όπου ετοιμάζεται η ίδρυση πανεπιστημιακής γεωργικής σχολής.

Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά σε κίνηση πολιτών της Λάρισας που έχουν δεσμούς με την Αμερική οι οποίοι δρομολογούν εξέλιξη με τις κατάλληλες επαφές κυρίως με ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στην περιοχή που να σχετίζεται με τη Γεωπονική και παρεμφερή τμήματα.

Οι επαφές είναι με αμερικανικά πανεπιστήμια που έχουν εξειδίκευση στις γεωτεχνικές επιστήμες όπως είναι το Cornell και ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον που θα μπορούσε να στηθεί το σχετικό campus, ενώ ρόλο μεσολαβητή έχει αναλάβει και η Αμερικανική Γεωργική σχολή και το Perrotis College της Θεσσαλονίκης.

Οι διεργασίες έχουν ενταθεί μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή που δρομολογεί την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα. Στους διεθνείς ακαδημαϊκούς κύκλους που σχετίζονται με την αγροτεχνολογία ο θεσσαλικός κάμπος και η Θεσσαλίας θεωρούνται ιδανικοί για την ανάπτυξη τέτοιων σχολών.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο…

Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο τα γρήγορα αντανακλαστικά των Λαρισαίων σε αντιδιαστολή με την έλλειψη εγρήγορσης από τα Τρίκαλα, εξηγεί το πώς και το γιατί η Λάρισα εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο των οικονομικών εξελίξεων με την πόλη μας να ακολουθεί από μακριά, ασθμαίνοντας…

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης