Σάββατο 28.05.2022 | Εορτάζουν: Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

Γερμανική στήριξη για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ06.04.2019 | 12:34 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα Τίρανα για το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, καθώς πρωτοβουλία επί τούτου ανέλαβε και η Γερμανία στο πλαίσιο της αξιολόγησης της Αλβανίας από τον μηχανισμό Οικουμενικής Περιοδικής Αξιολόγησης των κρατών-μελών του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τον επόμενο μήνα θα λάβει χώρα ο γ΄ κύκλος περιοδικής αξιολόγησης. Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, η Γερμανία υπέβαλε δέσμη τεσσάρων ερωτήσεων και τεσσάρων συστάσεων. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει μια ερώτηση για το ζήτημα της προστασίας των περιουσιακών δικαιωμάτων. Επίσης, γίνονται δύο συστάσεις: Πρώτον, για τα περιουσιακά δικαιώματα και, δεύτερον, για την πλήρη εφαρμογή του Νόμου περί Μειονοτήτων. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για διαδικασία του ΟΗΕ, η γερμανική στάση σε αυτό το ζήτημα γίνεται αντιληπτή και ως έμμεσο μήνυμα προς τα Τίρανα για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουν ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

Τις υποχρεώσεις που έχει η Αλβανία έναντι της Ε.Ε., ανάμεσα στις οποίες και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Αλβανός ομόλογός του Εντι Ράμα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το μεσημέρι οι κ. Τσίπρας και Ράμα, βασικά θέματα συζήτησης ήταν ο νόμος για τις περιουσίες στην ακτή του Ιονίου και ο νόμος για τις μειονότητες. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες μίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Η επικοινωνία Τσίπρα – Ράμα έρχεται λίγες ημέρες μετά την επιδείνωση που προκάλεσε στις σχέσεις Αθηνών – Τιράνων, η δημοσίευση στην αλβανική εφημερίδα της κυβερνήσεως του νόμου για τη δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας, για σκοπούς τουριστικής αξιοποίησης. Αν και η δημόσια παρέμβαση του κ. Τσίπρα οδήγησε στην απόσυρση του νόμου 708/2018 από την ιστοσελίδα με τα ΦΕΚ, ο ίδιος ο νόμος παραμένει σε ισχύ. Μάλιστα την Τετάρτη συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας, δίχως να αποσύρει τον σχετικό νόμο, ο οποίος αφορά την απαλλοτρίωση γαιών και περιουσιών στο μεγαλύτερο κομμάτι της λεγόμενης αλβανικής Ριβιέρας.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης