Κυριακή 08.12.2024 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Γιατί «αιμορραγεί» από σπουδαστές η ΣΜΥ;

ΤΟΠΙΚΑ 28.11.2024 | 8:03 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σχεδόν ένας στους τρεις σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) που εδρεύει στα Τρίκαλα την εγκατέλειψαν τις πρώτες εβδομάδες της εκπαίδευσης!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) προκύπτει ότι παραιτήθηκαν 38 πρωτοετείς σπουδαστές της από σύνολο 131 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το ποσοστό φθάνει το 29%.

Το ποσοστό δε, αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο στο σύνολο των στρατιωτικών σχολών.

Πρώτη και με διαφορά σε παραιτήσεις είναι η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με ποσοστό 42,1%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) προκύπτει ότι για τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί:

  • 30 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) από σύνολο 138 εισακτέων όλων των κατηγοριών, καθώς και 8 δευτεροετείς. Το ποσοστό παραιτηθέντων πρωτοετών είναι μέχρι στιγμής 21,7%.
  • 40 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) από σύνολο 95 εισακτέων. Το ποσοστό παραιτηθέντων είναι 42,1%.
  • 24 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ικάρων (Σ.Ι.) από σύνολο 129 εισακτέων όλων των κατηγοριών – ποσοστό 18,6%.
  • 38 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) από σύνολο 131 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το ποσοστό φθάνει το 29%.
  • 43 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) από σύνολο 190 εισακτέων. Το ποσοστό είναι 22,5%.
  • 26 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) από σύνολο 103 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το σχετικό ποσοστό μέχρι στιγμής είναι 25,2%.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έως τώρα έχουν παραιτηθεί ο ένας στους τέσσερις εισαχθέντες πρωτοετείς στις στρατιωτικές σχολές. Τα σχετικά στοιχεία κοινοποίησε η ΠΟΕΣ στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στην οποία η ομοσπονδία διατυπώνει τον προβληματισμό της.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης: το 2020 το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, ενώ το 2023 σε 18%.

Οι παραιτήσεις φοιτητών από τις στρατιωτικές σχολές υποδηλώνουν ότι πολλοί εισακτέοι δεν αντέχουν τις συνθήκες των σπουδών ή ότι ξανασκέφτονται τη δύσκολη στρατιωτική καριέρα. Ωστόσο, το πρόβλημα με τις στρατιωτικές σχολές έχει εκδηλωθεί εδώ και χρόνια. Ηχηρότατο καμπανάκι για τους ιθύνοντες ακούστηκε το 2022, όταν για πρώτη φορά λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εμφανίστηκαν κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές. Θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη, καθώς μέχρι τότε οι θέσεις στις στρατιωτικές ήταν περιζήτητες –και άρα εισάγονταν υποψήφιοι με πολύ καλές επιδόσεις– αφού εξασφάλιζαν επαγγελματική αποκατάσταση.

Το  υπουργείο Αμυνας για να κάνει πιο δελεαστικές τις σπουδές στις στρατιωτικές σχολές έχει σχεδιάσει μέτρα όπως η δυνατότητα εισαγωγής από τρία επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά λύκεια, η αύξηση αποδοχών σπουδαστών στρατιωτικών σχολών, η βελτίωση κτιριολογικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και οι νέες δυνατότητες για έρευνα, εξειδίκευση και εξέλιξη. Αναφορικά με την αύξηση των αποδοχών, τετραπλασιάζονται οι αποδοχές των σπουδαστών Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από 165 ευρώ σε 609 ευρώ, ενώ διπλασιάζονται οι αποδοχές των υπαξιωματικών από 124 σε 249 ευρώ. Μάλιστα, κατατέθηκε στη Βουλή σχετική ρύθμιση. Επιπλέον, θα τους χορηγείται φοιτητικό πάσο και θα διπλασιαστούν τα κονδύλια υποστήριξης σπουδών και παροχών στους σπουδαστές.

Η συγκεκριμένη πραγματικότητα, πέρα από το γενικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ειδικότερα, τοπικό δεδομένου ότι οι σπουδαστές της ΣΜΥ διαχρονικά ήταν μία ευάριθμη σπουδαστική κοινότητα με παρουσία στην πόλη αλλά και οικονομική συνεισφορά (από ενοικιαζόμενα σπίτια μέχρι αναλώσιμα και τροφοδοσία Σχολής).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης