Σάββατο 25.06.2022 | Εορτάζουν: Λίβιος, Λίβας, Λιβύη, Έρως, Έρωτας, Φεβρωνία, Φευρωνία, Φεύρω, Φέβρω, Φέβρα, Φεύρα, Φεβρούλα, Φευρούλα, Φευρωνίτσα, Φεβρωνίτσα

Γιορτή Καστάνου με πλήθος συμμετεχόντων

ΤΟΠΙΚΑ15.10.2019 | 4:35 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Στην Καστανιά Καλαμπάκας έγινε και φέτος η πιο πετυχημένη Γιορτή Κάστανου και Τοπικών Παραδοσιακών προϊόντων.  Την εκδήλωση διοργάνωσε με επιτυχία ο Μορφωτικός και Ευεργετικός Σύλλογος Καστανιάς και πλήθος κόσμου από την περιοχή  παραβρέθηκε στο όμορφο μέρος του Δήμου Μετεώρων και απόλαυσε κάστανα, πίτες που έγιναν από τις γυναίκες της Καστανιάς και τοπικά προϊόντα. Με παραδοσιακή μουσική έσυραν το χορό, ο Δήμαρχος Μετεώρων κ. Θοδ.Αλέκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ν.Μπάρδας και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες.

Οι άνθρωποι του Συλλόγου της Καστανιάς,  με πολύ κόπο και μεράκι, αναδεικνύουν κάθε χρόνο τις ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου, κάνοντας γνωστό το χωριό σε όλη την Ελλάδα και καθιερώνοντας την Γιορτή του Κάστανου ως μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς αγροτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις της περιοχής μας.

Η καστανιά αποτελούσε πολύτιμο δέντρο εκμετάλλευσης για τον άνθρωπο, τόσο για τον πλούσιο, θρεπτικό καρπό της, όσο και για την ανθεκτική ξυλεία της. Η καστανιά χαρακτηρίζεται από τις τεράστιες διαστάσεις που παίρνει, τα επιμήκη και οδοντωτά της φύλλα, τους χονδρούς της βραχίονες και την ιδιόμορφη δομή του καρπού της. Ο βιολογικός κύκλος της καστανιάς διαρκεί 6-7 μήνες, με αυξημένες τις ανάγκες της κατά τους θερινούς μήνες. Η ωρίμανση, όμως των καρπών της ολοκληρώνεται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, καθιστώντας τους ως ένα απολαυστικό έδεσμα του χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως η καστανιά έχει τις προοπτικές να εδραιωθεί ως καλλιέργεια στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, παρέχοντας έτσι στους παραγωγούς ένα σεβαστό εισόδημα.

Στην Ελλάδα η καστανιά, πλην του νομού Τρικάλων καλλιεργείται σε πολλούς νομούς της Ελλάδας όπως Αρκαδίας, Αχαΐας, Λακωνίας, Μεσσηνίας Άρτας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλης, Σερρών, Φλωρίνης, Λέσβου, Σάμου, Χανίων, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Πιερίας, Ευβοίας, Φωκίδος, Φθιώτιδας, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας.

Η περιοχή βέβαια του χωριού Καστανιά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για την ποιότητα των παραγόμενων καρπών, μιας και το όνομά της προδίδει την άμεση σχέση με την τοπική παραγωγή.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης