Σάββατο 20.08.2022 | Εορτάζουν: Ηλιόδωρος, Ηλιοδώρα, Ελεοδώρα, Έλντα, Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα, Σαμουήλ, Σαμουήλος, Σαμουήλης, Σαμουέλος, Σαμουηλία, Σαμουήλα, Σαμουέλα,Ορέστης, Ορεστιάς, Ορεστία, Ορεστιάδα

Γρίφος η συμμετοχή στην κάλπη

ΤΟΠΙΚΑ19.06.2019 | 4:39 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Από την πλευρά τους κόμματα και υποψήφιοι έχουν μπει στην τελική ευθεία για τη μεγάλη στιγμή της κάλπης. Στην όχθη των Τρικαλινών ψηφοφόρων η συμμετοχή στην κάλπη είναι το στοίχημα μιας και οι θερινές εκλογές ενέχουν ένα ρίσκο συμμετοχής.

Σε ότι αφορά στο τελευταίο, είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσουν τελικά οι συμπολίτες μας δεδομένου ότι κάποιοι θα αναγκαστούν να θυσιάσουν μέρος των διακοπών τους για να μπορέσουν να ψηφίσουν κάτι που παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα το πράξουν τελικά. Βέβαια, υπάρχουν και τα επαγγέλματα, δημόσιες υπηρεσίες κυρίως αλλά και ιδιωτικές που εμπλέκονται στην προεκλογική αλυσίδα,  που λόγω των εκλογών, έχουν ήδη θυσιάσει το μισό τους καλοκαίρι.

Σημαντικό ρόλο βέβαια, παίζει και το δικαίωμα στη χορήγηση εκλογικής αδείας. Αυτή τη φορά έγινε ξεκάθαρο ότι προβλέπεται και για τους ωφελούμενους των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας με απόφαση του ΟΑΕΔ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές.

Η εκλογική άδεια ισχύει, για τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση άνω των 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας (1) εργάσιμης ημέρας.
β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και πάνω, θα λάβουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
γ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Μπορεί, επομένως, να χορηγηθεί και στους ωφελούμενους της κοινωφελούς απασχόλησης ειδική άδεια απουσίας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους από αυτόν, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης, σύμφωνα με τα ειδικά και αναλυτικά οριζόμενα στα ανωτέρω έγγραφα, σχετικά, για τις ημέρες άδειας, χωρίς να θίγεται η επιλεξιμότητα της δαπάνης για την αμοιβή τους κατά το χρόνο αυτό.
Οι ωφελούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν στον επιβλέποντα φορέα την πρωτότυπη βεβαίωση άσκησης εκλογικού δικαιώματος και αντίγραφο αυτής στον πάροχο κατάρτισης.
Σημειώνουμε ότι οι παραπάνω ημέρες δεν συμψηφίζονται με τις δικαιούμενες ημέρες απουσίας που προβλέπονται από την πρόσκληση κατάρτισης.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης