Δευτέρα 08.03.2021 | Εορτάζουν: Ερμής, Θεοφύλακτος, Φυλακτός, Φυλαχτός, Θεοφύλακτη, Φυλακτή, Φυλαχτή, Φυλαχτούλα

Οι αγγειακές παθήσεις στο προσκήνιο

ΤΟΠΙΚΑ15.12.2018 | 3:11 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Η αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην δημαρχείου Οιχαλίας αποδείχτηκε ιδιαίτερα μικρή για να χωρέσει τους Οιχαλιείς, τους κατοίκους όμορων χωριών και των επιστημόνων υγείας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση με προσκεκλημένο τον καθηγητή Αγγειοχειρουργικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιλτιάδη Ματσάγκα. Ενός επιστήμονα, ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα στην Ιατρική και την Έρευνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο πρώην δημαρχείο Οιχαλίας, από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, το Περιφερειακό Ιατρείο Οιχαλίας, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γυναικών Οιχαλίας και Κρήνης. Σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση διαδραμάτισαν οι δυο γιατροί κ.κ. Γιάννης Σακελλαρίου, υπεύθυνος του ΚΥΦ και Βιολέτα Ροκκά, υπεύθυνη του Π.Ι. Οιχαλίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του κ. Σακελλαρίου, ο οποίος ευχαρίστησε για την παρουσία του καθηγητή, και του κόσμου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στην διοργάνωση. Έκανε ένα σύντομο απολογισμό της πορείας του στο Κέντρο Υγείας και στις δράσεις που ανέπτυσσε σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα, κλείνοντας ουσιαστικά ένα επιτυχημένο κύκλο μιας και ο ίδιος πλέον συνταξιοδοτείται, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, αυτό της εκ νέου ενασχόλησης με την αυτοδιοίκηση.

Καθηλωτικός υπήρξε λίγο αργότερα ο καθηγητής κατά την παρουσίαση του θέματος των αγγειακών παθήσεων που σε πολλές των περιπτώσεων, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον άνθρωπο, ενώ μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άμεση ιατρική αντιμετώπιση και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ουσιαστικά, όπως υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ο καθηγητής οι παθήσεις των αγγείων, αποτελούν βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν στους σωλήνες- μεταφορείς αίματος. Σημείωσε  ότι τα αγγεία του σώματος είναι πρακτικά σωλήνες που μεταφέρουν το αίμα και στην ουσία χωρίζονται στις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς τα όργανα. Σε πολλούς ανθρώπους ωστόσο λόγω υπερβολικού βάρους, καθιστικής ζωής, κ.α. προκαλούνται βλάβες με σημαντικότερες εκείνες της δημιουργίας θρομβώσεων που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα με ιατρικές και φαρμακευτικές μεθόδους, τότε μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και των θάνατο, μέσω καρδιακών ή αναπνευστικών επεισοδίων.

Αναφορά έγινε και στα ανευρύσματα διαφόρων τύπων που ευθύνονται για πολλά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο καθηγητής με την ολοκλήρωση της εισήγησης δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από τους παραβρισκόμενους λύνοντας κάθε απορία που διατύπωναν.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop