Σάββατο 18.05.2024 | Εορτάζουν: Ιούλιος, Ιουλία, Ιουλιανή, Ιουλίτσα, Γιουλία, Γιούλα, Γιουλίτσα, Τζούλια, Γιούλη, Γαλάτεια, Γαλατία, Φαεινός, Φαεινή

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος

ΤΟΠΙΚΑ16.05.2024 | 4:18 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η 5η Ιουνίου είναι ημέρα που σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον. Η κρισιμότητα των περιβαλλοντικών συνθηκών αναγνωρίζονται ως ιδιαίτερης σημασίας και κρισιμότητας για τη συνέχιση της ζωής όπως την γνωρίζουμε. Αναγνωρίζοντας αυτή τη διάσταση, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων σε αγαστή συνεργασία με τα πανεπιστημιακά τμήματα και φορείς της πόλης των Τρικάλων οργανώνει φεστιβάλ δράσεων που σκοπό έχει να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές/-τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την κοινωνία των Τρικάλων σε θέματα περιβάλλοντος και να αναδείξει τη φιλοσοφία της κοινής προσπάθειας.

Σήμερα, Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων όπου ο κ. Χρήστος Τρικάλης Διευθυντής της ΔΙΠΕ Τρικάλων ενημέρωσε για το 1ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος, με θέμα: «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ». Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κα. Χρύσα Ντιντή, εκπρόσωποι του Δήμου Τρικάλων, τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούν στην πόλη και ειδικότερα εκπρόσωποι της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών σε συνεργασία με τον Διευθυντή της Σχολής Ταξίαρχο κ. Παπαγεωργίου, ο Δρ Γεροδήμος Βασίλειος και η Δρ Καρατράντου Κωνσταντίνα Καθηγητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Επιστήμης & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Δρ Μανούρας Αθανάσιος Πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Καππάς Αθανάσιος Αστυνομικός Διευθυντής Α΄ Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων και ο κ. Κωστακόπουλος Κωνσταντίνος Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Τρικάλων, ο κ. Παπαγεωργίου Δημήτριος Αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, η Δρ Κοντογιάννη Ευαγγελία Προϊστάμενη Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Τρικάλων και ο κ. Μπέης Στέφανος Πρόεδρος του τ.τ. Ερυθρού Σταυρού Τρικάλων και η κ. Γιοβανοπούλου Ελένη Νοσηλεύτρια – Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών από το Τμήμα Ερυθρού Σταυρού.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων ο Δρ.  Αλέξανδρος Καπανιάρης, από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων συμμετείχαν οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Δρ Κωτούλας Βασίλειος και Δρ Παπανδρέου Δήμητρα, εκπρόσωπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου – Τρικάλων καθώς και εκπρόσωπος της Ξυλογλυπτικής Σχολής Καλαμπάκας (Σ.Α.Ε.Κ.  Τρικάλων) όπως και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Είναι η πρώτη φορά που όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα και φορείς της πόλης συμπράττουν, εγκαινιάζοντας με τον τρόπο αυτό ευρύτερες συνεργασίες που θα εστιάζουν στο κοινό καλό.

Κάθε εκπρόσωπος πρότεινε τις δράσεις που θα αναπτυχθούν με ευθύνη τους προκειμένου να προσεγγιστούν διαστάσεις της έννοιας του οικολογικού αποτυπώματος, έννοια στην οποία εστιάζει η εκδήλωση που οργανώνεται. Με τον όρο οικολογικό αποτύπωμα αναφερόμαστε στην εκτίμηση της έκτασης παραγωγικής γης (καλλιέργειες, βοσκότοποι, δάση, αλιευτικές περιοχές και δομημένο περιβάλλον), άρα των φυσικών πόρων της γης που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσης ενός ανθρώπου, μιας ομάδας ή πληθυσμού (διατροφή, στέγαση, μετακίνηση, κατανάλωση υλικών αγαθών), καθώς και την παράλληλη αφομοίωση των αποβλήτων τους. Καθώς πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν το αποτύπωμά τους και τους τρόπους μείωσής του, η εκπαίδευση για το οικολογικό αποτύπωμα σκοπεύει να διαδώσει αυτή την κοινωνικά ουσιαστική γνώση μαζί με πρακτικές πληροφορίες, προκειμένου όλο και περισσότεροι να συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσικών πόρων στον πλανήτη μας, συνεπώς στην αειφορία. Πιστεύοντας πως μικρά βήματα θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές, οι δράσεις που θα αναπτυχθούν θα καλλιεργήσουν την κίνηση, την ασφαλή μετακίνηση, τη διατροφή, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία της ζωής και είναι οι ακόλουθες:

Α) Αξιωματικοί και σπουδαστές/στριες της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Μ.Υ) θα παρουσιάσει δράσεις που αφορούν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ισορροπίας, ελέγχου της κίνησης του σώματος (εναέρια διέλευση) και δεξιότητες λεπτής κινητικότητας (δημιουργία κόμπων).

Β) Καθηγήτριες/Καθηγητές, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές/φοιτήτριες του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων οργανώνουν βιωματικές δράσεις που εστιάζουν στην ανάδειξη της παρακολούθησης των φυσικών λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος καθώς και στις ωφέλειες της σωματικής άσκησης.

Γ) Καθηγήτριες/Καθηγητές, φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφολογίας Τρικάλων οργανώνουν βιωματικές δράσεις ενημέρωσης για τη διατροφή και σωματομετρικών μετρήσεων.

Δ) Αστυνομικοί ποδηλάτες του Α.Τ. Τρικάλων οργανώνουν βιωματικές δράσεις που αφορούν στην ασφαλή οδήγηση και κίνηση με το ποδήλατο καθώς και η τήρηση των Κανόνων Οδικής Κυκλοφορίας.

Ε) Η Δημοτική Αστυνομία οργανώνει βιωματικές δράσεις που αφορούν στην ασφαλή οδήγηση και κίνηση με το ποδήλατο μέσα στην πόλη.

Στ) Πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων θα παρουσιάσουν ενέργειες κατάσβεσης πυρκαγιάς καθώς και πρόληψης εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ζ) Νοσηλευτές του Τμήματος Ερυθρού Σταυρού Τρικάλων οργανώνουν ενημέρωση στην παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι παραπάνω δράσεις προγραμματίζονται να αναπτυχθούν την Τετάρτη 5 Ιουνίου κατά τις πρωινές ώρες (8:15- 13:30) στο Πάρκο Αγίου Γεωργίου στα Τρίκαλα. Οι σχολικές μονάδες των Τρικάλων θα κληθούν να δηλώσουν συμμετοχή στις δράσεις. Ανάλογες εκδηλώσεις θα προταθούν να οργανωθούν και στους άλλους Δήμους της Π.Ε. Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Μετεώρων, Πύλης και Φαρκαδόνας στις οποίες θα συμμετάσχουν οι σχολικές μονάδες αυτών. Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις καταγραφές που θα πραγματοποιηθούν από τα πανεπιστημιακά τμήματα καθώς και οι δημιουργίες των μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που οργανώνεται για να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και θα είναι ανοικτή στο κοινό της πόλης μας. Πιστεύουμε πως η ανάδειξη χαρακτηριστικών ενεργειών υπεράσπισης της ζωής και του περιβάλλοντος μόνον θετικά μπορούν να έχουν για τις επόμενες γενιές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης