Δευτέρα 21.09.2020 | Εορτάζουν: Ίωνας, Ιωνάς, Ίων, Ιωνία

Η Ελλάδα δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών ούτε προθεσμιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ29.07.2020 | 2:14 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο με την Τουρκία, όμως δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο επί παντός επιστητού και ότι δεν συζητά ούτε υπό το κράτος απειλών ούτε υπό το κράτος προθεσμιών, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Κοτταρίδη για την ΕΡΤ, ο κ. Δένδιας προέταξε πως η έλλειψη παραβατικότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι δύο χώρες να ξεκινήσουν τις διερευνητικές συνομιλίες και κατέστησε σαφές ότι «η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι μία πολύ συγκεκριμένη: η υφαλοκρηπίδα και οι υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες», και ότι επ’ αυτής της διαφοράς η Ελλάδα είναι διατεθειμένη απολύτως να συζητήσει». Περαιτέρω επισήμανε πως εδώ υφίστανται θέματα διεθνούς δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας και επ’ αυτών δεν μπορεί κανείς να θέτει προθεσμίες.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε με σαφήνεια πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία και κατανόηση για διάλογο με την τουρκική πλευρά. «Συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, μέχρι εκεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο μέρος της συνέντευξής του, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αν η Τουρκία διακόψει τις προκλήσεις της και δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει να υπάρξει διάλογος, «βεβαίως θα είναι πολύ καλό να υπάρξει, και εν ευθέτω χρόνο θα είναι πολύ καλό να συναντηθώ με τον κ. Τσαβούσογλου», αλλά μέσα στο κατάλληλο κλίμα που να επιτρέψει συγκλίσεις και συναινέσεις. Επανέλαβε πως εφόσον δεν καταλήξουν οι δύο χώρες σε μια συμφωνία, μπορούν να κάνουν κάλλιστα ένα συνυποσχετικό και να πάνε στη Χάγη να λύσουν τις διαφορές τους.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή ανακοίνωση της Τουρκίας και αν πρόκειται περί αναδίπλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «είχαμε μια εκλογίκευση από την τουρκική πλευρά, τίποτα παραπάνω από αυτό».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop