Σάββατο 16.01.2021 | Εορτάζουν: Δαν, Δανάη

Η πρότυπος κάποτε ΕΛΒΙΚ δεν απέφυγε τα νοσηρά συμπτώματα του κρατισμού που ισοπέδωσε την παραγωγική βάση της χώρας

Η επένδυση των 40MW στην πρώην ΕΛΒΙΚ βγάζει εκτός φωτοβολταϊκών τα μισά Τρίκαλα!

ΤΟΠΙΚΑ21.12.2018 | 5:52 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Ποιος δε θυμάται (από μας τους 40 plus)  την ΕΛΒΙΚ. Οι περισσότεροι από μας μεγαλώσαμε με το παριζάκι της. Άλλοι μεγάλωσαν τις οικογένειές τους δουλεύοντας στην αλλαντοβιομηχανία που ήταν στα Μεγάλα Καλύβια, στο δρόμο προς τη Λαζαρίνα.

Η πρότυπος κάποτε ΕΛΒΙΚ δεν απέφυγε τα νοσηρά συμπτώματα του κρατισμού που ισοπέδωσε την παραγωγική βάση της χώρας. Απαξιώθηκε και στο τέλος έκλεισε. Μετά από ένα μεσοδιάστημα που παλινωδούσε υπό τους αρχικούς αγοραστές, στο τέλος πωλήθηκε στην CRETA FARM. Ήταν εκεί λίγο πριν και λίγο μετά το 2000 που χάθηκε το στοίχημα για την επένδυση στα Μεγάλα Καλύβια. Λίγο η αγαρμποσύνη των νέων ιδιοκτητών, λίγο η ξεροκεφαλιά των Μεγαλοκαλυβιωτών, περισσότερο το πλέγμα των μικροσυμφερόντων που καθόρισε τις αποφάσεις της τότε νομαρχιακής αρχής, από την  πάλαι ποτέ πρότυπη μονάδα έμειναν μόνο τα κουφάρια και τα 800 περίπου, στρέμματα γης.

Σ’ αυτά τα 800 στρέμματα γης θα εγκατασταθεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταικά πάρκα της χώρας  συνολικής ισχύος σχεδόν 40MW!  Αντί μιας βιομηχανίας η οποία θα λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά για την τοπική οικονομία προσφέροντας εκατοντάδες άμεσα και έμμεσα θέσεις εργασίας, θα στηθούν πάνελ σε μια τεράστια έκταση ενός, περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου με μία (ακόμη) παράπλευρη απώλεια. Μετά την έγκριση της συγκεκριμένη επένδυσης η περιοχή των Τρικάλων θεωρείται κορεσμένη ως προς τα φωτοβολταικά πάρκα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να  μην χορηγούνται νέες άδειες για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σε ένα σημαντικό μέρος του Νομού μας.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop