Τρίτη 27.02.2024 | Εορτάζουν: Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα, Νήσιος, Νήσης

Η Φαρκαδόνα υποδέχτηκε τη Παναγιά την Γιάτρισσα

ΤΟΠΙΚΑ29.06.2018 | 9:12 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Εκατοντάδες πιστών της Φαρκαδόνας και των όμορων χωριών της συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας για να υποδεχτούν την Παναγιά την Γιάτρισσα. Να προσκυνήσουν μπροστά της, ζητώντας ίαση στις ψυχές και στα σώματα, στήριξη στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, προστασία και χάρη.

Το αντίγραφο της Εικόνας της Παναγιάς Γιάτρισσας φιλοτεχνήθηκε μετά τις προσπάθειες που κατέβαλαν από κοινού ο ιερέας της ενορίας π. Αθανάσιος Κούτσιας και η διοίκηση του Βλαχόφωνου Συλλόγου Φαρκαδόνας και Περιχώρων. Η Εικόνα φιλοξενείται στην Ιερά Μονή της Παναγίας Γιάτρισσας, της Ιεράς Μητρόπολης Γυθείου, Οιτύλου και πάσης Μάνης και είναι αφιερωμένη στη Γένεση της Παναγίας.

Το αντίγραφο της Εικόνας μεταφέρθηκε στην Φαρκαδόνα και πλέον κοσμεί τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Το απόγευμα της Πέμπτης πιστοί όλων των ηλικιών προσήλθαν στο κέντρο της Φαρκαδόνας για να υποδεχτούν την Παναγία, την Μητέρα όλων, που θα βοηθά και θα μεσιτεύει στο Χρηστό και Θεό μας, για την αποτροπή ασθενειών, ψυχικών και σωματικών πόνων. Η Εικόνα μεταφέρθηκε σε άμαξα και πλαισιωνόταν από μέλη του Βλαχόφωνου Συλλόγου που συνόδευαν την Παναγία μέχρι το ύψος της Εθνικής Τράπεζας. Στο συγκεκριμένο σημείο είχαν παραταχτεί ιερείς, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, που υποδέχτηκαν και μετέφεραν την Ιερά Εικόνα στο Ναό.

Ακολούθησε Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος από τον κ. Χρυσόστομο, ο οποίος κάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται σε καθημερινή βάση, κάθε ώρα, κάθε στιγμή την Παναγία μας, να προσκυνούν και να την ευχαριστούν, να εναποθέτουν πόνους και ελπίδες.  Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την διοίκηση του Βλαχόφωνου Συλλόγου για το σημαντικό έργο που έχει επιδείξει στο σύντομο διάστημα από την σύστασή του, παροτρύνοντας να συνεχίσουν να εργάζονται με το ίδιο ζήλο. Ευχαρίστησε τους δύο εφημέριους της Φαρκαδόνας π. Αθανάσιο και π. Ιωάννη για το έργο τους και για όσα έχουν προσφέρει στην τοπική εκκλησία, τιμώντας αυτούς με τον Ιεραποστολικό Σταυρό.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της διοίκησης του Βλαχόφωνου Συλλόγου Φαρκαδόνα κα Δέσποινα Μπότη. Η πρόεδρος ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέδραμαν ώστε το όνειρο του συλλόγου και της έλευσης της Παναγίας να γίνει πραγματικότητα. Η ίδια κάλεσε με τη σειρά της τον κόσμο να ακουμπήσουν στην Παναγία και να ζητήσουν να μεσιτεύσει στο Θεό, προκειμένου να προσπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες, τους πόνους και τα πάθη των εποχών.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της Φαρκαδόνας και η επιστροφή της εντός του Ναού. Η Εικόνα θα τιμάται κάθε χρόνο κατά την εορτή των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 28 και 29 Ιουνίου ενώ θα γίνουν προσπάθειες ώστε η εν λόγω ημέρα να κηρυχτεί ως αργία για την Φαρκαδόνα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης