Δευτέρα 26.07.2021 | Εορτάζουν: Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Έρση, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

Οι καιρικές συνθήκες απειλούν τις θερινές καλλιέργειες

ΤΟΠΙΚΑ22.07.2019 | 1:56 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σημαντικές απώλειες στις θερινές καλλιέργειες καταγράφονται στην αγροτική παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών και κυρίως, λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων.

Eίσοδος του περονόσπορου αναμένεται στις υπαίθριες καλλιέργειες με καρπουζιές μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου καταγράφει συμπτώματα όπως την εμφάνιση στην πάνω επιφάνεια των φύλλων στρογγυλών ή γωνιωδών κίτρινων κηλίδων και τον σχηματισμό στην κάτω επιφάνεια υπόλευκων εξανθήσεων, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται γκρίζες.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και τη μετάδοσή του. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15οC έως 25οC (άριστη 16οC – 22οC).

Για την καταπολέμησή του συνιστάται η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων και ο ψεκασμός των φυτών μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

Στο νομό Τρικάλων, καθώς και στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, και Φθιώτιδας, όπως καταγράφει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με αγγουριές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις με συμπτώματα εμφάνισης στρογγυλών ή γωνιωδών κίτρινων κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και σχηματισμού υπόλευκων εξανθήσεων στην κάτω επιφάνεια του φύλλου.

Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15οC έως 25οC (άριστη 16οC – 22οC).

Για την καταπολέμησή του, όπως και στην περίπτωση της καρπουζιάς, συνιστάται η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φύλλων και ο ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού μετά από βροχή.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop