Σάββατο 20.04.2024 | Εορτάζουν: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος,Λάζαρος, Λάζος

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η κρίση στην αγορά φέτας και η βαρυχειμωνιά στην κτηνοτροφία

ΤΟΠΙΚΑ27.09.2018 | 6:13 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Η ελληνική κτηνοτροφία περνάει δύσκολες στιγμές. Η άνθηση της περασμένης δεκαετίας δίνει τη θέση της σε μια βαρυχειμωνιά από την οποία δεν θα… ξεχειμαδιάσει εύκολα η ελληνική κτηνοτροφία.

Ο λόγος είναι γνωστός. Η τιμή της φέτας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι λόγοι πολλοί. Λίγο η αύξηση των ποσοτήτων αιγοπρόβειου (κυρίως πρόβειου) γάλακτος τα τελευταία χρόνια λόγω της δημιουργίας νέων μονάδων από νέα κυρίως παιδιά. Λίγο οι εξαγωγές της φέτας που άνοιξαν την όρεξη σε μικρούς τυροκόμους που επένδυσαν αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους. Λίγο ή και περισσότερο, η αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να μπλοκάρουν τις αθρόες εισαγωγές πρόβειου γάλακτος το οποίο έγινε  φέτα ΠΟΠ παρότι απαγορεύεται. Λίγο το ένα, περισσότερο το άλλο, το αποτέλεσμα είναι οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες και κυρίως τα τυροκομεία, να έχουν «στοκάρει» μεγάλες ποσότητες φέτας. Αν σ’ αυτή την πραγματικότητα συνυπολογίσουμε και την στροφή του καταναλωτικού κοινού (λόγω κρίσης) το φθηνό λευκό τυρί (εισαγόμενο και μη) εύκολα συμπεράνουμε ότι η αγορά έχει φρακάρει. Φέτα που πριν από ένα χρόνο πουλιόταν στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής πάνω από 5,5 ευρώ το κιλό κατρακύλησε ακόμη και κάτω από 4 ευρώ το κιλό και πάλι δεν την παίρνουν!  Το δυστύχημα είναι ότι δεν έχει φρακάρει μόνο η εγχώρια αλλά και οι εξαγωγές. Κι αυτό γιατί όλοι εκείνοι που πουλούσαν στην εγχώρια αγορά προσπαθούν να βγουν έξω για να μειώσουν τα αποθέματα έστω και με ζημιά.

Η κρίση στην αγορά φέτας μεταφέρεται στους κτηνοτρόφους οι οποίοι, αν δεν τους έχουν «κόψει» ήδη οι τυροκόμοι, υφίστανται δραματική μείωση της τιμής στο γάλα ακόμη και 20 με 25 λεπτά το κιλό σε σχέση με πέρυσι. Υπ’ αυτές τις συνθήκες κι αν δεν… γυρίσει σύντομα η αγορά είναι ζήτημα λίγων μηνών η δραματική συρρίκνωση της ελληνικής κτηνοτροφίας η οποία ελλείψει ελληνικού γάλακτος, θα καθορίσει την αρνητική τελική έκβαση της περιβόητης «μάχης για την ελληνικότητα φέτας».

Υ.Γ. Τα περί υπουργείων που θα παρέμβουν, διαπαγγελματικών που θα προστατεύσουν τη φέτα και τα λοιπά… πράσινα άλογα είναι ανάξια σοβαρού σχολιασμού.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης