Κυριακή 04.12.2022 | Εορτάζουν: Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα

Λάζαρος Μάμαλης ομιλητής στο  Agriculturar and Food Investment Forum που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη

Η παραγωγική Θεσσαλία στην καρδιά της Νέας Υόρκης

ΤΟΠΙΚΑ25.02.2019 | 5:45 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στο εξαιρετικό παραγωγικό δυναμικό της Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο Λάζαρος Μάμαλης ο οποίος ήταν ομιλητής στο  Agriculturar and Food Investment Forum που πραγματοποιήθηκε στο The Union League Club, στη Νέα Υόρκη, με συνδιοργανωτές το Κογκρέσο των ΗΠΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο κ. Μάμαλης, παρουσία στελεχών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, πολιτειακών υπουργών, μελών του Κογκρέσου, του Έλληνα υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, του Έλληνα Γενικού Προξένου και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, παρουσίασε το παραγωγικό αποτύπωμα της Θεσσαλίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνεται να μιλήσω για το εξαιρετικό παραγωγικό δυναμικό μιας περιοχής ευλογημένης από το Θεό. Της Περιφέρειας Θεσσαλίας η οποία ευλογείται από την παρουσία των ιερών βράχων των Μετεώρων στο γεωγραφικό της χώρο. Ενός μοναδικού μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO   παγκόσμιας εμβέλειας.

Αυτός  ο τόπος ευλογήθηκε να έχει μια μεγάλη και εύφορη πεδιάδα που σε συνδυασμό με το μικροκλίμα οδηγεί έναν συγκριτικά ισχυρό πρωτογενή τομέα και την πρώτη μεταποίηση αυτού.  Η Θεσσαλία κατέχει την πρώτη ή τη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο στην παραγωγή μιας μεγάλης γκάμας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων».

Ακολούθως, ο  ίδιος, παρουσίασε αναλυτικά τα παραγωγικά δεδομένα της περιοχής ανά κλάδο και συνεχίζοντας τόνισε τα εξής:

«Δεδομένου ότι η Θεσσαλία είναι ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός τον οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες Αμερικανοί που γεύονται την ελληνική φιλοξενία, μπορούν να διευρυνθούν οι συνέργειες μεταξύ του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα μέσω της γαστρονομίας και άλλων δράσεων προκειμένου να λειτουργήσουν αλληλουποστηρικτικά».

Ο κ. Μάμαλης υπογράμμισε με νόημα ότι «στη Θεσσαλία χτυπά η καρδιά της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας.  Είναι μια περιοχή που παράγονται εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Ένας τόπος με εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό με ειδικές γνώσεις τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην παραγωγή και στη πρώτη μεταποίηση προϊόντων» και αναφέρθηκε στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα  παρουσιάζοντας, μεταξύ των άλλων   τις υποδομές  (ιδιαίτερα ανεπτυγμένα μεταφορικά δίκτυα , οδικό, σιδηροδρομικό- στον άξονα βορράς

νότος που σε συνδυασμό με την πρόσφατη προσθήκη του αεροδρομίου της Αγχιάλου δημιουργούν τις ικανές συνθήκες για τη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων προς τα δύο κύρια μητροπολιτικά κέντρα της χώρας , τη βαλκανική ενδοχώρα αλλά και τις μεγάλες αγορές του υπόλοιπου κόσμου- και εστίασε στο ανθρώπινο δυναμικό τονίζοντας ότι «τα πλήρως ανεπτυγμένα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης   που εξειδικεύονται θεματικά σε επιστημονικά πεδία συναφή με τη διάρθρωση του παραγωγικού τομέα, καθιστούν τη Θεσσαλία μια ιδιαίτερα ελκυστική περιοχή για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο».

Καταλήγοντας κάλεσε τους παραβρισκόμενους επιχειρηματίες να επενδύσουν στον τόπο μας τονίζοντας πως «η Θεσσαλία κρύβει ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο. Ευκαιρίες για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων αλλά και ευκαιρίες για συνεργασίες προκειμένου να αξιοποιηθεί περαιτέρω το παραγωγικό δυναμικό της περιοχής.

Στον τόπο μας υπάρχουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε από κοινού».

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Μάμαλης, μεταξύ των άλλων, είχε και συνάντηση με τον σύμβουλο για την επιχειρηματικότητα του προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, κ.  Elmo Rinalti, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει στην κεντρική κυβέρνηση των ΗΠΑ τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών αλλά και να εντοπίσει τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην προώθηση των επενδύσεων στη χώρα μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης