Σάββατο 20.04.2024 | Εορτάζουν: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος,Λάζαρος, Λάζος

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Η ποιοτική αναβάθμιση του ΕΣΥ και η διαμόρφωση μακροπρόθεσμης εθνικής πολιτικής για το φάρμακο – εμβόλια

ΑΠΟΨΕΙΣ26.01.2021 | 4:26 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι πολιτικές εξελίξεις αυτής της δύσκολης περιόδου διαμορφώνουν αντικειμενικές δυνατότητες προγραμματικής σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της χώρας και ειδικά  με το ΚΙΝΑΛΛ,  για τη δυνατότητα εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Προηγήθηκε  :

– η σκληρή κριτική τους στην ασκούμενη δεξιά κυβερνητική πολιτική της ΝΔ και κυρίως στη τραγική διαχείριση του 2ου κύματος της πανδημίας

– οι παρεμφερείς παρεμβάσεις για τη προστασία της κοινωνίας, της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της 1ης κατοικίας, τα “κόκκινα” δάνεια, τον πτωχευτικό κώδικα, τη λίστα Πέτσα, τα βάουτσερ,  την εξίσωση των ιδιωτικών κολλεγίων με τα ΑΕΙ,τη Δημόσια Παιδεία, το κράτος δικαίου, την κλιματική αλλαγή…

– η αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων

– η καταψήφιση του κυβερνητικού προϋπολογισμού του 2021

–  η αλλαγή του Ανδρέα Λοβέρδου απο τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛΛ.

Ο κ. Λοβέρδος πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛΛ εκπροσωπώντας τα στελέχη και μέλη του που κρατούν εχθρική στάση σε οποιαδήποτε προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε καθαρό οτι το κεντρικό ζήτημα που θέτει, είναι η ενδυνάμωση του ΚΙΝΑΛΛ και η αλλαγή συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ,  προκειμένου να βρεθεί στο επίκεντρο των διεργασιών για τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές. Είναι όμως βέβαιο οτι οποιαδήποτε αλλαγή συσχετισμών προκύψει απο την λαϊκή ετυμηγορία, η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι ή νεοφιλελεύθερη με κορμό τη ΝΔ ή προοδευτική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ο κ. Λοβέρδος αποφεύγει κάθε ερώτημα για τα ενδεχόμενα αυτά επικαλούμενος την αυτονόητη αυτονομία του ΚΙΝΑΛΛ και τις τραυματικές σχέσεις ΚΙΝΑΛΛ – ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τα δεδομένα των εκλογών με απλή αναλογική, είναι αμείλικτα. Προοδευτική διακυβέρνηση ή ” κυβερνώσα Αριστερά” ή ” νέα  αλλαγή”, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς τη γενναία υπέρβαση των τραυματικών εμπειριών στις σχέσεις  ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛΛ, με τολμηρή αυτοκριτική ΟΛΩΝ για λαθεμένες επιλογές, δεν μπορεί να προκύψει. Αυτό το γνωρίζει και η κ. Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου και τα άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ που συνεχίζουν να μιλούν για προοδευτική διακυβέρνηση. Η κ. Γεννηματά ήταν σαφής και στη πρόσφατη συζήτηση των Πολιτικών Αρχηγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη συζήτηση αυτή προέκυψε και η σαφής προγραμματική σύγκλιση ΚΙΝΑΛΛ – ΣΥΡΙΖΑ για :

– την θωράκιση του ΕΣΥ

– τη χρηματοδότησή του

– την αναγκαιότητα μαζικών μόνιμων προσλήψεων

–  την ενίσχυση των μαχητών του και την ένταξή τους στα ΒΑΕ

–  τον πολύτιμο ρόλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,

–  την επιτάχυνση των εμβολιασμών

– την προοπτική οργάνωσης ολοκληρωμένου και ποιοτικού ΕΣΥ.

Αυτό προέκυπτεαπο τις ομιλίες  και του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προχώρησαν και σε μια άλλη κίνηση που βοηθά τη προγραμματική σύγκλιση. Κατέθεσαν ερώτηση στην οποία υπενθύμιζαν την πρόταση της κ. Γεννηματά για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής πολιτικής για το φάρμακο. Υπενθύμισαν οτι την πρόταση αποδέχθηκε ο τότε Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και οτι με πρόταση του Προέδρου της Βουλής κ.  Βούτση συγκροτήθηκε η Διακομματική Επιτροπή που λειτούργησε μέχρι τον Απρίλη του 2019 με πολύ σημαντικό έργο. Οι βουλευτές ζήτησαν την επαναλειτουργία της Επιτροπής άμεσα, στη διάρκεια της μάχης με τη πανδημία, για να καταλήγει ακούγοντας όλους τους συναρμόδιους Φορείς, σε χάραξη εθνικής πολιτικής για τα φάρμακα, τα εμβόλια, τα ερευνητικά προγράμματα που γίνονται στην Ελλάδα, τη χρηματοδότησή τους, τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις πατέντες των εμβολίων  – τα ακριβά φάρμακα – τη διαπραγμάτευση των τιμών…

Με τα δεδομένα αυτά, η δυνατότητα προγραμματικής σύγκλισης με το ΚΙΝΑΛΛ παίρνει αντικειμενική βάση και μπορεί να διερευνάται και σε αρκετά άλλα πεδία της σύγκρουσης των προοδευτικών ιδεών και σχεδίων με τις νεοφιλελεύθερες δοξασίες και μεθοδεύσεις. Προγραμματική σύγκλιση συμμαχικής διακυβέρνησης στα πρότυπα των συνεργασιών στην Ισπανία και τη Πορτογαλία θα μπορούσε να υπάρξει και με τους Οικολόγους εαν κατορθώσουν να έχουν κοινοβουλευτική παρουσία, καθώς και με το ΜΕΡΑ – 25,εαν δεν υπήρχε η εμμονή τους στην ιδεοληψία  οτι η Ελλάδα παραμένει χρεοδουλοπαροικίατων δανειστών της και οτι είναι μοιραία η διάλυση της Ενωμένης Ευρώπης.

Ορίζοντας των προσπαθειών προγραμματικής σύγκλισης είναι η διαμόρφωση κοινών προσεγγίσεων για το Ολιστικό Σχέδιοανάκαμψης της οικονομίας, στήριξης της κοινωνίας,  παραγωγικής ανασυγκρότησης, δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης,  που να πείθει οτι η Συμμαχική ΕναλλακτικήΠροοδευτική Διακυβέρνηση συναρπάζει τη πλειοψηφία των πολιτών και είναι εφικτή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης