Σάββατο 28.01.2023 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για το νέο εκλογικό νόμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ20.07.2018 | 3:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Νέο εκλογικό νόμο που να έχει ευρύτερη αποδοχή και να συμβάλει στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, ζητά το Κίνημα Αλλαγής. Σε ενημερωτικό σημείωμά του επισημαίνει ότι είναι υπέρ της αλλαγής αλλά όχι με επικοινωνιακούς σκοπούς ενώ η πρόταση που καταθέτει προβλέπει τη διατήρηση του 3% αλλά και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ακόμη το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Αναλυτικά στο σημείωμα αναφέρεται:

1) Έχουμε διακηρύξει την βαθιά πίστη μας στην ανάγκη ενός νέου Εκλογικού Νόμου ευρύτερης αποδοχής, που θα ενισχύει την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος.

Ενός Εκλογικού Νόμου που θα εξασφαλίζει εκλογική δικαιοσύνη και αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων και θα ευνοεί τον διάλογο και την συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, για τον σχηματισμό Κυβερνήσεων συνεργασίας με προγραμματικές συγκλίσεις σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

2) Επιτίθενται από το Μαξίμου στο Κίνημα Αλλαγής, τολμώντας να πουν ότι  ταυτίζεται με τη ΝΔ. Τα λέει αυτά η Κυβέρνηση Συριζα-Ανελ που εφαρμόζει εδώ και τρία χρόνια το πιο  νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό οικονομικό πρόγραμμα

3) Απορρίπτουμε κάθε επικοινωνιακού τύπου προσπάθεια για την σύνδεση του Εκλογικού Νόμου ή διατάξεων αυτού-με μικροκομματικά συμφέροντα και επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Το εκλογικό σύστημα ιδιαίτερα δεν μπορεί να αποτελεί μέρος ενός σχεδιασμού που οδηγεί είτε στην συντήρηση του διχαστικού μικρού δικομματισμού, είτε σε κινδύνους για την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

4) Μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ζητάμε ένα «δυσαναλογικό» εκλογικό σύστημα, τη στιγμή που εμείς έχουμε διατυπώσει και προτείνει έναν ολοκληρωμένο εκλογικό νόμο ενώ το κυβερνητικό κόμμα έχει εργαλειοποιήσει με άθλιο τρόπο το εκλογικό σύστημα, αλλάζοντας κάθε τόσο στάση κατά πως το βολεύει. Να θυμίσουμε πως η Κεντροαριστερά υπήρξε πάντα και εξακολουθεί να είναι σήμερα με το Κίνημα Αλλαγής. μια μεγάλη παράταξη που πολιτεύεται με συνείδηση εθνικού συμφέροντος, που για τους επιτελείς του Μαξίμου αποτελούν άγνωστες λέξεις.

Ας σταματήσουν πια να χρησιμοποιούν τον Εκλογικό Νόμο για αλισβερίσια και μικροκομματικά παιγνίδια.

Εμείς λέμε ΝΑΙ στην ΑΛΛΑΓΗ του Εκλογικού Νόμου, αλλά ΟΧΙ στα μικροκομματικά παιχνίδια που συνδέονται με αυτή.

5) Το Κίνημα Αλλαγής επεξεργάστηκε στο πρόσφατο Συνέδριό του μια ενιαία πρόταση για τον νέο Εκλογικό Νόμο, με βάση και όλες τις επεξεργασίες που είχαν κατά καιρούς κατατεθεί.

Συνοπτικά η πρότασή μας περιλαμβάνει τις εξής κατευθύνσεις:

  1. Ένα δικαιότερο και αναλογικότερο εκλογικό Σύστημα.

Το bonus των 50 εδρών οδηγεί σε επίπλαστες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και σε διχαστικές λογικές.

Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες.

Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται Κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία Κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή.

  1. Την κατάτμηση όλων των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Μετά από 2 χρόνια η κυβέρνηση επιτέλους κατάλαβε ότι ήταν σωστή η πρόταση μας για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και εν μέρει και αποσπασματικά το έφερε τώρα.

Από την αρχή είχαμε πει ότι με την κατάτμηση όλων των μεγάλων και αχανών περιφερειών ενισχύεται η διαφάνεια, αποτρέπονται φαινόμενα διαπλοκής και καθίσταται ευδιάκριτη η σχέση των πολιτών με τους εκπροσώπους τους.

Η  συνολική πρότασή μας αφορά όλες τις μεγάλες περιφέρειες της χώρας για τις οποίες δεν υπάρχει στους πολίτες η συνείδηση της ενιαίας  πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής ενότητας.

  1. Την διατήρηση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή στο 3%, ώστε να μην έχουμε διαλυτικά φαινόμενα κατακερματισμού του πολιτικού μας συστήματος.
  2. Την δυνατότητα ψήφου για τους Έλληνες εκλογείς  εξωτερικού.

Οφείλουμε έμπρακτα να εκφράσουμε τον σεβασμό μας στους Έλληνες του εξωτερικού και να κατοχυρώσουμε την δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές, εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων (και κυρίως νέων ανθρώπων), που έχουν μεταναστεύσει λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

  1. Μέτρα διαφάνειας για την Χρηματοδότηση των Κομμάτων
  • Ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων και των εκλογικών δαπανών ασκείται από επιτροπή υπό την προεδρία Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία συγκροτείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Στην επιτροπή αυτή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Με αυτό τον τρόπο παύουν να είναι ελέγχοντες κι ελεγχόμενοι οι πολιτικοί.
  • Υποχρεωτική ηλεκτρονική ανάρτηση των οικονομικών των κομμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
  • ”Κόφτης” δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού του κόμματος, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο της δημιουργίας χρεών
  • Οι ιδιωτικές εισφορές άνω των 200 ευρώ δημοσιοποιούνται.

6) Η πρότασή μας είναι πράξη ευθύνης.

Πρόταση χωρίς «κόλπα», τυχοδιωκτισμούς και πολιτικά παιγνίδια.

Σύστημα ολοκληρωμένο και λειτουργικό,  μακριά από τους τακτικισμούς ψήφισης μεμονωμένων  διατάξεων με «δόσεις», που επιχειρεί κάθε τόσο η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

H Κυβέρνηση λοιπόν δεν έχει παρά να  υιοθετήσει  την πρότασή μας  και να προχωρήσει στην άμεση κατάθεση σχετικού Σχεδίου Νόμου για ψήφιση στην Βουλή. Αλλιώς η όλη συζήτηση που εκπορεύεται από το Μαξίμου είναι καθαρά  επικοινωνιακού τύπου και δεν φανερώνει  καμία πραγματική πρόθεση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από την πλευρά της πλειοψηφίας. Τέρμα πια τα μικροκομματικά παιχνίδια και με τον εκλογικό νόμο των Συριζα/Ανελ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ