Κυριακή 22.05.2022 | Εορτάζουν: Αιμίλιος, Μίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

Η τοπική παραγωγή κρεμμυδιού πρέπει να στηριχτεί

ΤΟΠΙΚΑ09.10.2018 | 3:49 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Στο νομό Τρικάλων υπάρχει μία καλλιέργεια που εδώ και χρόνια επιμένει παραδοσιακά να σηματοδοτεί το μεράκι των παραγωγών της. Πρόκειται για την παραγωγή κρεμμυδιών στην περιοχή του Παλαιομονάστηρου (Μπελέτσι), που μέχρι και σήμερα, δίνεται μάχη να κρατηθεί ζωντανή απέναντι στα μεγαθήρια της διάθεσης αγροτικών προϊόντων.

Φέτος, ήταν μια δύσκολη χρονιά, και δεν είναι η μοναδική. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν «πλήγωσαν» βάναυσα τις τοπικές καλλιέργειες με αποτέλεσμα, οι παραγωγοί να κάνουν ένα αγώνα δρόμου να βγάλουν τουλάχιστον το κόστος της παραγωγής που και αυτό ακόμη μοιάζει να είναι ένα χαμένο στοίχημα.

Όπως μας είπαν, ελάχιστες ποσότητες μπορούσαν να διατεθούν κι αυτά όπως όπως. Ωστόσο, δεν εγκαταλείπουν μιας και πρόκειται για μια καλλιέργεια που περνά από γενιά σε γενιά και που όμως εάν δεν στηριχτεί θα σβήσει.

Είναι πραγματικά να απορεί κανείς γιατί η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και η στήριξή της δεν είναι πολύπλευρη. Την ώρα που άλλα προϊόντα «τρέχουν» στις επιδοτήσεις, μια τοπική κοινωνία με έτοιμη ταυτότητα μένει εκτός στήριξης στην ουσία. Ζητούμενο λοιπόν να στραφεί η προσοχή και προς τα εκεί, σε ανθρώπους που μόχθησαν όχι μόνο για να ζήσουν αλλά και να κρατήσουν ζωντανούς τους καρπούς που τόσο αγαπά και φροντίζει η γη τους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης