Πέμπτη 27.01.2022 | Εορτάζουν: Χρυσόστομος, Χρυσοστόμης, Χρυσοστόμη, Χρυσοστομία, Χρυσοστομίτσα

Ήδη στα φαρμακεία τα αντιγριπικά εμβόλια

ΤΟΠΙΚΑ25.09.2019 | 2:35 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Από την προμήθεια των φαρμακείων με εμβόλια προκειμένου να θωρακιστούν ευπαθείς και μη ομάδες πληθυσμού, απέναντι στο κύμα της γρίπης που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας ξεκινούν οι φορείς υγείας. Άλλωστε πέρυσι οι ειδικοί κατέγραψαν αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό την επιστημονική κοινότατα.

Στόχος φυσικά να εμβολιασθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο πληθυσμός, ώστε να περιορισθούν τα κρούσματα και βέβαια οι θάνατοι που αυξάνονται ραγδαία όταν ο πληθυσμός και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν εμβολιάζονται.

Μιλώντας με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Νίκο Μάνο, ήδη τα φαρμακεία στα Τρίκαλα έχουν προμηθευτεί εμβόλια με τον εμβολιασμό να ξεκινά συνήθως από τον ερχόμενο μήνα ώστε να είναι πιο ισχυρό κατά την έξαρση της γρίπης.

Η εποχική γρίπη είναι νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό αλλά και με απλά μέτρα ατομικής υγιεινής. Η έξαρση της νοσηρότητας ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά και εξαρτάται από το στέλεχος του ιού που επικρατεί και την ανοσιακή απόκριση διαφόρων ηλικιακών ομάδων του πληθυσμού.

Κατά την περίοδο γρίπης 2018-2019 επικράτησε ο υπότυπος γρίπης A(H1N1), µε παράλληλη κυκλοφορία σε µικρότερο βαθµό και του υπότυπου Α(Η3Ν2). Η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνει την εβδοµάδα 24 – 30 Δεκεµβρίου 2018 και κορυφώθηκε την εβδοµάδα 4 – 10 Φεβρουαρίου 2019, µε σταδιακή αποκλιµάκωση στη συνέχεια.

Καταγράφηκαν πολύ περισσότερα σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης σε σύγκριση µε την περσινή περίοδο (374 νοσηλευόµενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έναντι 107 πέρσι, 154 θάνατοι έναντι 42 πέρσι). Η αύξηση αυτή συνδέεται µε την επικράτηση του υπότυπου A(H1N1) φέτος, έναντι της περσινής χρονιάς, που είχε επικρατήσει η γρίπη τύπου Β και ήταν ασυνήθιστα ήπια.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020