Παρασκευή 23.02.2024 | Εορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα,Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα

Ένας γιατρός για κάθε 20.000 κατοίκους στα Τρίκαλα μέχρι στιγμής

Οικογενειακός γιατρός: Οι πολίτες εγγράφονται οι γιατροί…δεν υπάρχουν

ΤΟΠΙΚΑ17.06.2018 | 12:15 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής ή φυσικής παρουσίας σε δημόσια δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καλεί τους ασφαλισμένους το υπουργείο Υγείας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Από εκεί και πέρα, γιατροί δεν υπάρχουν ακόμη.

Το νέο σύστημα φαίνεται ότι δεν προχωράει όπως σχεδιαζόταν στα Τρίκαλα. ΟΙ ασφαλισμένοι λοιπόν, από τη μία καλούνται να εγγραφούν σε ένα σύστημα γιατρών που δεν έχει ακόμη συσταθεί. Ακόμη κι αν αυτό γίνει βέβαια, προκύπτουν σημαντικοί προβληματισμοί για τον τρόπο με τον οποίο θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο οικογενειακός ιατρός είναι μία νέα, δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων και ο πρόεδρος κ. Γ. Πέτρου, τονίζουν ότι, «Καταρρέει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού καθώς υπάρχουν μόλις 1.000 οικογενειακοί ιατροί διαθέσιμοι για 11 εκατ. Έλληνες σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ). Σκεφτείτε μια πόλη σαν τα Τρίκαλα, με 80.000 κατοίκους και τέσσερις γιατρούς που φέρονται να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, σημαίνει ότι ανά 20.000 περίπου πολίτες, θα αντιστοιχεί ένας γιατρός. Η εξυπηρέτηση είναι αδύνατη. Τα χειρότερα δε θα ακολουθήσουν. Ακόμη και αν βρεθούν γιατροί, οι ασθενείς θα είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται για κάθε εξέταση από άλλη ειδικότητα σε αυτούς. Είναι λάθος εξ αρχής η σύλληψη του σχεδίου. Τα είχαμε επισημάνει αυτά ως κλάδος, αλλά δεν θέλουν να ακούσουν και να καταλάβουν».

Αν τελικά ισχύσει το σχέδιο, με τη λογική της παραπομπής, προφανώς μιλάμε για μια διαδικασία ελέγχου που στόχο έχει την περικοπή εξετάσεων ανά ειδικότητα. Το θέμα βέβαια είναι ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση και με τη διαδικασία της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πλευράς γιατρών να λήγει τέλη Ιουνίου, δεν φαίνεται ότι θα καλύπτονται οι ανάγκες των ασφαλισμένων κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιώτες γιατροί θα είναι μονόδρομος για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης