Πέμπτη 21.10.2021 | Εορτάζουν: Ευκράτης, Εύκρατος, Ευκρατάς, Ευκρατία, Ευκρατούλα, Ούρσουλα, Ορσαλία, Σωκράτης, Σωκρατίνα, Σωκρατία, Χριστόδουλος

Οικονομική ελευθερία στα επίπεδα της Σουαζιλάνδης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ25.09.2018 | 4:06 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Οι υψηλοί φόροι, τα μεγάλα διοικητικά βάρη λόγω της συνεχιζόμενης γραφειοκρατίας, αλλά και η Δικαιοσύνη που δεν θεωρείται και πολύ ανεξάρτητη κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα για μία ακόμη χρονιά. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του καναδικού Ινστιτούτου Φρέιζερ με τίτλο «Η οικονομική ελευθερία στον κόσμο», η οποία αφορά τα στοιχεία του 2016, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 108η θέση μεταξύ 162 χωρών.

Η άνοδός της κατά τρεις μόλις θέσεις σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη έκθεση (που αφορούσε τα στοιχεία του 2015) δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερη πρόοδος, ειδικά μάλιστα καθώς κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος δεν βρίσκεται τόσο χαμηλά στην κατάταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μοιράζεται την 108η θέση με την Κίνα και τη Σουαζιλάνδη, ενώ την αμέσως επόμενη χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει η Κροατία (στην 75η θέση). Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί εδώ ότι ακριβώς επειδή πρόκειται για έκθεση που μελετά την οικονομική ελευθερία, η αξιολόγηση γίνεται μέσα από το πρίσμα του οικονομικού φιλελευθερισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ζητήματα που σχετίζονται με το επίπεδο των φόρων, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική δραστηριότητα του κράτους. Ο συνεργάτης του Ινστιτούτου Φρέιζερ στην Ελλάδα είναι το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop