Πέμπτη 04.03.2021 | Εορτάζουν: Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα, Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία

Ηλεκτροσόκ στους αγρότες

ΤΟΠΙΚΑ09.02.2019 | 1:39 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την στιγμή που οι αγρότες διανύουν την 13η ημέρα στα αγροτικά μπλόκα, τόσο στη Θεσσαλία, όσο και ευρύτερα σ’ άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα, πολλοί εξ αυτούς έρχονται αντιμέτωποι με διαφόρου είδους ζητήματα.

Φυσικά και δεν αναφερόμαστε μονάχα στις πρόσφατες κλήσεις που δέχτηκαν αγροτοσυνδικαλιστές για την παρακώληση συγκοινωνιών, αλλά στα ραβασάκια που δέχονται από τη ΔΕΗ, με τις οποίες ούτε λίγο, ούτε πολύ τους ζητείται σε διάστημα δέκα ημερών να προχωρήσουν σε διακανονισμό των οφειλών από κατανάλωση αγροτικού ρεύματος. Σε διαφορετικά περίπτωση η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να τους εκδιώξει από το πελατολόγιό της.

Και το μαρτύριο τους δεν σταματά εδώ, αφού ακόμη και αν βρουν τα χρήματα για τον διακανονισμό θα πρέπει να αποδείξουν εγγράφως ότι είναι αγρότες και δικαιούνται να κάνουν χρήση του τιμολογίου για το αγροτικό ρεύμα, πληρώνοντας… φυσικά, αφού κάθε αγροτική εκμετάλλευση που θέλει να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται το αντλιοστάσιό της θα πρέπει να επιβαρυνθεί µε επιπλέον δαπάνη περί τα 500 ευρώ. Αγρότες με δικές τους γεωτρήσεις προσπαθούν να έρθουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, αλλά, οι δόσεις που τους δίνουν είναι λίγες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους. Καθημερινά οι αγρότες δίνουν πραγματική μάχη, στην προσπάθειά τους να κάνουν μια ρύθμιση. Η ΔΕΗ ζητά προκαταβολή 30% του χρέους. Αν όμως έχει προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης η προκαταβολή ανέρχεται σε 40%.

Οι δόσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 8 έως 9. Επανασύνδεση δεν γίνεται αν χρωστά ο αγρότης και άλλο λογαριασμό και δεν τον έχει ρυθμίσει. Επίσης αν στο παρελθόν είχε ενταχθεί σε ρύθμιση και καθυστέρησε λίγες μέρες την πληρωμή αμέσως «βγαίνει εκτός» και είναι πολύ δύσκολο στο μέλλον να ξαναμπεί σε άλλη ρύθμιση. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες που έχουν πάρει κληρονομικά πομόνες και θα πρέπει να καταθέσουν σειρά εγγράφων για να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό ρεύμα.

Για την κατανάλωση ρεύματος στα χωράφια οι λογαριασμοί ανάλογα με τα στρεμματικά δικαιώματα του κάθε αγρότη ετησίως ανέρχονται από 3.000 μέχρι και 7.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσά που σε άλλες εποχές μπορεί να ήταν λογικά, με το αγροτικό εισόδημα όμως συρρικνωμένο η πλειονότητα των αγροτών έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Nature Spot e-shop