Σάββατο 25.05.2024 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ημέρα αστρονομίας για το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ25.04.2024 | 9:04 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ σε συνεργασία με το 9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ τη Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024, την «Η-ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» δηλαδή την ημέρα ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για την κλιματική αλλαγή, πραγματοποιήσανε την «ΗΜΕΡΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» στον προ-αύλιο χώρο του Σχολείου.

Την εκδήλωση για το 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙ-ΚΑΛΩΝ οργανώσανε και συντονίσανε οι μαθηματικοί του Σχολείου, κα Μπλούνα Καλλιόπη και κος Τσαγκαδόπουλος Χαράλαμπος.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αρχικά, την προβολή μιας 3D ταινίας με επιλογή από τους παρακάτω τίτλους: «Το κλίμα της Γης», «Υπερμεγέθεις Μαύρες Τρύπες, Αποκαλύπτοντας το Αόρατο», «Από τη Γη στο Σύμπαν», «Ο Ήλιος, το ζωντανό μας Άστρο», «Το Φάντασμα του Σύμπαντος: Η αναζήτηση της Σκοτεινής Ύλης», διάρκειας περίπου 25 λεπτών, σε ημισφαιρική οθόνη πλήρους θόλου (360ο).

Στη συνέχεια έγινε παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου. Κάποια παιδιά ήτανε πιο τυχερά αφού προλάβανε το μικρό διάστημα που ο Ήλιος έκανε την εμφάνισή του, να τον παρατηρήσουν με το τηλεσκόπιο, με τη χρήση ειδικών φίλτρων για την προστασία των ματιών. Έτσι τα παιδιά παρατήρησαν σε πραγματικό χρόνο την επιφάνεια του άστρου που βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, σε απόσταση 150.000.000 km και είδανε τις περίφημες Ηλιακές Κηλίδες. Τα παιδιά που δεν προλάβανε το «άνοιγμα» του καιρού, ήρθανε σε επαφή με τον κόσμο του τηλεσκοπίου και της παρατήρησης, παρατηρώντας διάφορα πουλιά που βρισκότανε στις στέγες των γύρω πολυκατοικιών. Έτσι ανακαλύψανε ότι η πόλη των Τρικάλων φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς από ένα προστατευόμενο είδος μικρού γερακιού, το «κιρκινέζι» καθώς και πολλά, λιγότερο σπάνια πουλιά, όπως η «δεκαοχτούρα» και τα γνωστά σε όλους μας κοράκια και τα περιστέρια.

Τα παιδιά δηλώσανε ενθουσιασμένα από όσα είδανε, παρατηρήσανε ακούσανε και πληροφορηθήκανε, από τους πολύ κατατοπιστικούς και εξυπηρετικούς υπεύθυνους του Θόλου και του Τηλεσκοπίου που πρόθυμα απαντάγανε στις συνεχείς ερωτήσεις των παιδιών.

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την άψογη συμπεριφορά τους , τους συναδέλφους και των δύο σχολείων για την εξαιρετική συνεργασία τους, και τις διευθύνσεις των δύο σχολείων, για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους. Ευχόμαστε ανάλογες δράσεις και συνεργασίες, να συνεχιστούν και στο μέλλον.

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

ΤΣΑΓΚΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Χ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

ΜΠΛΟΥΝΑ Κ. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης