Τρίτη 27.09.2022 | Εορτάζουν: Ακυλίνα, Ακυλίνη, Ακυλήνη, Επίχαρις, Επιχάρια, Ζήνων, Καλλίστρατος, Καλλιστράτης, Καλλιστράτη

Ο Συντονιστής ΚΟΜΥ – ΕΟΔΥ Ν. Τρικάλων μιλάει στην ΕΡΕΥΝΑ, για την πανδημία, τη δημόσια υγεία αλλά και για την αυτοδιοικηση

Ιωάννης Κουτσονάσιος: Τα εμβόλια σώζουν ζωές

ΤΟΠΙΚΑ12.03.2022 | 9:17 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Δύο χρόνια πανδημίας. Δύο χρόνια κατά τα οποία άλλαξε δραματικά η καθημερινότητά μας. Μπορεί η πανδημία να μην είναι πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και του ενδιαφέροντος ωστόσο, ο COVID είναι εδώ και αυτό μας το υπενθυμίζουν καθημερινά κι εδώ στο δικό μας μικρόκοσμο, τα εκατοντάδες νέα κρούσματα και δυστυχώς οι θάνατοι. Δύο χρόνια πανδημίας λοιπόν και Η ΕΡΕΥΝΑ φιλοξενεί συνέντευξη του κ. Ιωάννη Κουτσονάσιου, Συντονιστή  ΚΟΜΥ – ΕΟΔΥ Νομού Τρικάλων, Συντονιστή του Κέντρου Υγείας Πύλης, Διευθυντή Γενικής Ιατρικής Κ.Υ. Πύλης. Ο κ. Κουτσονάσιος απαντά στα ερωτήματα για την πανδημία, τη δημόσια υγεία αλλά και για την αυτοδιοίκηση δεδομένου ότι υπάρχει έντονη φημολογία για επικείμενη μεταπήδησή του από τον πρώτο στο δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης.
Η συνέντευξη
-Κύριε Κουτσονάσιο πρόσφατα  οριστήκατε συντονιστής κλιμακίων ΚΟΜΥ-ΕΟΔΥ για το Νομό Τρικάλων. Τι σημαίνει για σας αυτή η ευθύνη;
Κύριε Μάμαλη η ευθύνη του Συντονιστή κλιμακίων ΚΟΜΥ-ΕΟΔΥ για το Νομό Τρικάλων για μένα σημαίνει προσφορά στο συνάνθρωπο, που 2 χρόνια τώρα έχει ταλαιπωρηθεί με την πανδημία, εξάλλου εδώ και χρόνια υπηρετώ τους συμπολίτες μου από διάφορες θέσεις.
Στο τιμόνι της 5 ΥΠΕ που ανήκουμε, διοικεί ένας έμπειρος Υγειονομικός και τεχνοκράτης ο κ. Σερέτης και στην ΠΦΥ ο Τρικαλινός Υγειονομικός κ. Τσιαούσης που ήταν δίπλα μας από την αρχή της πανδημίας και δίνανε άμεση λύση στα πολλά προβλήματα που καθημερινά υπήρχαν.
Όταν υπάρχουν αγαστές συνεργασίες είναι προς όφελος των πολιτών.

-Η ανάληψη του νέου σας  ρόλου συνέπεσε με την χαλάρωση των μέτρων για τον COVID-19 και ένα κλίμα εφησυχασμού στην κοινωνία. Εγκυμονεί κινδύνους αυτή η νέα πραγματικότητα;
Η χαλάρωση των μέτρων είναι ένα ακόμη βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Φυσικά ακόμη ο covid-19 υπάρχει και πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και φυσικά τις μάσκες σε κλειστούς χώρους, ώστε ο κίνδυνος να περιοριστεί στο ελάχιστο και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

-Παρότι η αναγκαιότητα των εμβολίων για την αποφυγή της βαριάς νόσησης έχει αποδειχθεί , υπάρχουν <<αρνητές>> των εμβολίων . Υπάρχει τρόπος να πειστούν αυτοί κι αν ναι πως για να θωρακιστούν κάνοντας το εμβόλιο απέναντι στον κορωνοιό;
Σίγουρα τα εμβόλια σώζουν ζωές, παρότι αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, αφού όμως είχαν προηγηθεί δεκαετίες ερευνών, σε αυτά που βασίζονται στις τεχνολογίες  m RNA αλλά και όσα χρησιμοποιούν ιικούς φορείς  δοκιμάζονταν επί μακρόν και για άλλα νοσήματα. Πριν λίγες μέρες άρχισε να χρησιμοποιείται και το πρωτεΐνικό εμβόλιο που και αυτό είναι ασφαλές για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με τα πρώτα 2 εμβόλια.
Στους διστακτικούς πρέπει να απαντά ο οικογενειακός τους γιατρός και οι επιστήμονες με ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά επιχειρήματα και φυσικά ακούμε μόνο τους ειδικούς.
Τα πολλά και προφανή πλεονεκτήματα των εμβολίων είναι πολλά και σίγουρα έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι ασθενείς που έφτασαν στην διασωλήνωση και δυστυχώς κατέληξαν δεν είχαν εμβολιαστεί.
Τα εμβόλια συνεχίζονται για όσους θέλουν να κάνουν την αναμνηστική δόση ή ακόμη και την πρώτη δόση.

-Το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας έπεσε στην δημόσια υγεία. Εκτιμάτε ότι αυτά τα δυο χρόνια βγήκαν τα σωστά συμπεράσματα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας προκειμένου να ανταποκρίνεται επαρκέστερα στις ανάγκες των πολιτών;
Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες δέχθηκε πρωτοφανείς πιέσεις, ειδικά για περίοδο ειρήνης. Η πολιτική προστασία κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις , να σχεδιάσει το πλάνο δράσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και να διαχειριστεί την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε στην κοινότητα, λόγω των συγκεκριμένων εξελίξεων.
Σίγουρα όσοι εργαστήκαν στο σύστημα την περίοδο της πανδημίας από οποιαδήποτε θέση απέκτησαν μεγάλη εμπειρία και βγήκαν σωστά  συμπεράσματα που θα ενισχύσουν τα επόμενα χρόνια την δημόσια υγεία.
Έτσι το επόμενο διάστημα το Εθνικό σχέδιο δράσης δημόσιας υγείας που έχει ήδη εκπονηθεί από το Υπουργείο Υγείας θα ανταποκριθεί επαρκέστερα στις ανάγκες των πολιτών μετά από μια πανδημία.

-Δεδομένου ότι είστε εδώ και αρκετά χρόνια δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Πύλης, μήπως ήρθε η ώρα να κλείσει ένας κύκλος και να ανοίξει ένας άλλος;

Καταρχήν με την ευκαιρία της ερώτησης σας κ. Μάμαλη θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους δημότες του Δήμου Πύλης που από το 2010 με στηρίζουν ανελλιπώς ως δημοτικό σύμβουλο. Μετά το καλοκαίρι θα απαντήσω από ποια θέση θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες. Πάντως η αρχική μου προεκλογική δέσμευση <<Πάντα κοντά σας >> ισχύει στο ακέραιο.

-Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια η γνώμη σας για την Π.Ε. Τρικάλων – Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Γνωρίζουν όλοι ποια ότι ο Χρήστος Μιχαλάκης και ο Κώστας Αγοραστός με τα έργα τους άλλαξαν τα Τρίκαλα και την Θεσσαλία. Εκτός από φίλοι συνεργάστηκα μαζί τους ως Αντιδήμαρχος και ως Δημοτικός Σύμβουλος και έζησα το μεγάλο τους ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης