Κυριακή 25.09.2022 | Εορτάζουν: Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσούλα, Φροσού, Έφη

Ιστορική συμφωνία για το Σκοπιανό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12.06.2018 | 7:13 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε μία ιστορική συμφωνία κατέληξαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας μετέβη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

«Έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και τους άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes ενώ σημείωσε πως «οι γείτονες μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία».

«Ηρθα λίγο ξαφνικά γιατί δεν μπορούσα να προγραμματίσω το σημερινό ραντεβού, αλλά νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη είναι για καλό σκοπό. Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό για την ονομασία της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή. Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes οι γείτονες μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το σημαντικότερο είναι ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Υπήρξαν στο παρελθόν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς κάτι που αποτελούσε εμπόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς. Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ με επικύρωση στο κοινοβούλιο, αφότου η άλλη πλευρά προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση. Αρα λοιπόν από εδώ και στο εξής θα πρέπει αυτή η συμφωνία πρώτα να υλοποιηθεί από τους γείτονες μας. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω αμέσως μετά την ψήφιση των προπαιτουμένων να διοργανωθεί γενική συνεδρίαση για να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία».

Παυλόπουλος: Στα Σκόπια η ευθύνη τήρησης των όρων της συμφωνίας
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: Από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, εναπόκειται σε εκείνη. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα γίνουν, αν θα τηρηθεί όλη αυτή η δέσμευση που αναλαμβάνει η γειτονική χώρα. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει το σεβασμό της και τη δημοκρατική της ευαισθησία και απέναντι στο γειτονικό κράτος. Δεν είναι μόνο θέμα νομικό αλλά και θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας για την Ευρώπη.

Και ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε: «Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας που τόσος καιρό είχε κακοπάθει και από την ανεύθυνη στάση ηγετών της γείτονος, αυτός ο σεβασμός είναι διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία αυτού του λαού.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης