Πέμπτη 22.02.2024 | Εορτάζουν: Θαλάσσιος, Θαλάσσης, Θάλασσα, Θαλασσινή, Θαλασσιά, Θαλασσία

Jean Monnet Teacher Training: Το 3ο ΓΕΛ με υποτροφία σε Πανεπιστήμιο της Ιταλίας

ΤΟΠΙΚΑ13.01.2024 | 2:09 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Τον προηγούμενο μήνα, από τις 7 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2023, στο Πανεπιστήμιο Novedrate, Como, της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε σεμιναριακή επιμόρφωση 32 εκπαιδευτικών από όλη την Ευρώπη με θέμα: ” Πολυδιάστατη εκπαίδευση των πολιτών για τον Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Χώρο”.

Εκ μέρους του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου eCampus για την Ευρωπαϊκή Πολυδιάστατη Εκπαίδευση του Πολίτη, τον Πολιτισμό και τον Οργανισμό πολιτών – CITOYEN-NE-S, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Jean Monnet Teacher Training – Erasmus+ MULTISCALE, έλαβε χώρα η παραπάνω δραστηριότητα και το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει (με πλήρη υποτροφία που κέρδισε) η εκπαιδευτικός Μαρία Σαμαρά, ύστερα από αίτηση δική της τον περασμένο Αύγουστο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία εντατικής κατάρτισης εκπαιδευτικών με επίκεντρο την παιδαγωγική πολιτειότητα, μια ανανεωμένη κριτική προσέγγιση της παιδαγωγικής της ιδιότητας του Ευρωπαίου Πολίτη, μια διεισδυτική και ενθαρρυντική εμπειρία για την επανεξέταση του σχολικού προγράμματος σπουδών, με σκοπό να ανανεωθούν οι πρακτικές, οι μεθοδολογίες και το υλικό της τάξης σε όλους τους επιστημονικούς τομείς και όλες τις σχολικές βαθμίδες.

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης, η οποία έγινε εξ’ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και ξεκίνησε με ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις προσωπικές εμπειρίες και τις ειδικές ανάγκες του κάθε σχολείου/εκπαιδευτικού, συνεχίστηκε με ανταλλαγή από προηγούμενες εμπειρίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά καθώς και προσωπικές προσδοκίες σχετικά με την κατάρτιση MultiScale EU «πολυκλιμακούμενη/ πολυδιάστατη εκπαίδευση του πολίτη».

Ακολούθησαν διαλέξεις και συζητήσεις με θεμα: «το παιδαγωγικό πλαίσιο της «πολυδιάστατης εκπαίδευσης του πολίτη», τους  Μαθησιακούς στόχους και τον σχεδιασμό, την πρακτική εξάσκηση στην τάξη αλλά και τη διαπροσωπική συνεργασία με συναδέλφους.

Τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του σεμιναρίου υπήρξαν :

Το Συνεργατικό εργαστήριο: Οι συμμετέχοντες σε ζευγάρια έπρεπε να φανταστούν και να προετοιμάσουν συνεργατικά ένα σχέδιο μαθησιακής ενότητας αντλώντας από το διδακτικό αποθετήριο Multiscale EU. Το αποτέλεσμα έπρεπε να περιλαμβάνει και τις δύο τάξεις τους παράλληλα, περιλαμβάνοντας κάποιο είδος αλληλεπίδρασης και ένα κοινό παραδοτέο.

2η Διάλεξη και συζήτηση: η “ΕΕ υπό αμφισβήτηση”. Παροχή καλύτερης κατανόησης ενός βασικού πεδίου για τη συλλογική μας ζωή σήμερα: αμφισβητούμενα ζητήματα, ανοιχτές αντιφάσεις και η δυναμική της εξουσίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Εκπαίδευση του πολίτη σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Παρουσίαση του εικονικού μαθησιακού περιβάλλοντος για την Ενότητα των Ευρωπαίων και παράλληλες ομάδες εργασίας, διαφοροποιημένες ανά επιστημονικό πεδίο και σχολική βαθμίδα, σχετικά με τον τρόπο μετάφρασης σε συνεπείς μαθησιακές ενότητες και σχεδιασμό ατομικής/ταξικής εργασίας για την προσέγγιση της ΕΕ σε πολλαπλές κλίμακες.

Οι επιμορφωτές: Η Daniela Martinelli , Ανεξάρτητη ερευνήτρια στον τομέα της Εκπαίδευσης του πολίτη και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Διοίκηση Μηχανικών, συντονίστρια Εικονικού Μαθησιακού Περιβάλλοντος για την ΕΕ, θεατρική συγγραφέας και καλλιτεχνική διευθύντρια, υπο-συντονίστρια του έργου EUStudy-JeanMonnetProject.  Έχει διατελέσει βασικός παιδαγωγικός σχεδιαστής και επικεφαλής διαχειριστής της μοναδικής spin-off εταιρείας της Scuola SuperioreSant’Anna που είναι αφιερωμένη σε δραστηριότητες για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια (2013-2019).

Και ο Francesco Pigozzo, Αναπληρωτής καθηγητής Γαλλικής Λογοτεχνίας στο eCampus University, όπου συντονίζει επίσης τα μαθήματα BA και MA σε Γλώσσες και Πολιτισμούς. Η θεωρία της λογοτεχνίας και η επιστημολογία, η συγγραφή απομνημονευμάτων και η εκπαίδευση των πολιτών είναι τα κύρια ερευνητικά του θέματα. Είναι επιστημονικός και διδακτικός συντονιστής διαφόρων πρωτοβουλιών και έργων της ΕΕ για την ιθαγένεια από το 2009.

Και οι δύο με συνέπεια και αφοσίωση εργάζονται για την εκπαίδευση του πολίτη με μια καινοτόμο προοπτική κριτικής παιδαγωγικής. Προσφέρουν στους εκπαιδευτικούς της ΕΕ από οποιοδήποτε εθνικό σχολικό σύστημα και όλες τις σχολικές βαθμίδες (ISCED από 1 έως 4 ειδικότερα ένα δωρεάν πειραματικό πρόγραμμα που τους παρέχει κατάρτιση και πρακτικά εργαλεία με στόχο την ανάπτυξη των δικών τους δεξιοτήτων του πολίτη και της ικανότητάς τους να τις ενισχύουν στη διδακτική τους δραστηριότητα και στο εκπαιδευτικό τους πλαίσιο.

Στην ακόλουθη ιστοσελίδα μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει άφθονο υλικό για όλες τις διδακτικές βαθμίδες.

https://vleu.awareu.eu/#

Σημειωτέον τέλος πως κατά τη διάρκεια της παραμονής στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν και δύο επισκέψεις στην πόλη του Μιλάνο και Κόμο αντίστοιχα.

Ως συνειδητοί Ευρωπαίοι Πολίτες τους ευχαριστούμε πολύ!

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης