Τετάρτη 31.05.2023 | Εορτάζουν: Ερμείας, Ερμειάς, Ερμεία, Μάγος, Μάγια

Κ. Παπακώστα Παλιούρα: Συνδέουμε την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με την εγχώρια αγορά εργασίας και την οικονομία

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ19.12.2020 | 2:09 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η κα. Παπακώστα ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, μετείχε στις συζητήσεις και στην επεξεργασία του Νομοσχεδίου στην Επιτροπή και στην χθεσινή της Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, εξήρε την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου.

Πιο συγκεκριμένα, με το παρόν νομοθέτημα προβλέπονται ορισμένες καινοτομίες, στο πλαίσιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με κύριο στόχο να υπάρξει ουσιαστική διασύνδεση της τοπικής αγοράς εργασίας, με τις προσλαμβάνουσες επαγγελματικές δεξιότητες.

Για τον λόγο αυτό το Υπουργείο προχωρά συντονισμένα και μεθοδικά στην καθιέρωση ενός εθνικού πλαισίου προσόντων, ενός συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, το οποίο αναπτύσσεται στα κάτωθι επίπεδα κατ’ αντιστοιχία με το ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων:

-Στο επίπεδο 3, δηλαδή την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση,

-Στο επίπεδο 4, Εκπαίδευση στο Γενικό Λύκειο και

-Στο επίπεδο 5, δηλαδή τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Με το νέο «ενδιάμεσο» επίπεδο, που δημιουργείται μετά το Γυμνάσιο και πριν το Λύκειο, οι  απόφοιτοι Γυμνασίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν ειδικά επαγγελματικά προσόντα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς σε συγκεκριμένα τεχνικά επαγγέλματα, με διετή φοίτηση και ειδικά μαθήματα.

Ακόμη, σε κάθε επιμέρους περιφέρεια συστήνεται ένα ενδεκαμελές Συμβούλιο, το οποίο θα εντοπίζει τις ανάγκες και την ζήτηση στην τοπική αγορά εργασίας. Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τόπο σε τόπο, ανάλογα με την παραγωγική διαδικασία.

Τέλος, όπως δηλώνει και η ίδια η Βουλευτής: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί αρκετές αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως τη δημιουργία πρότυπων ΕΠΑΛ, την αναβάθμιση των ΙΕΚ και την διαπερατότητα, δηλαδή τη διασύνδεση διαφορετικών βαθμίδων εκπαίδευσης.

Όλα αυτά τα νομοθετούμε, με γνώμονα την ανανέωση της αγοράς εργασίας, την μείωση της ανεργίας των νέων και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης