Δευτέρα 17.03.2025 | Εορτάζουν: Αλέξιος, Αλέξης, Αλέκος, Αλεξία, Αλέξα, Γερτρούδη

Κ. Τασούλας: Ορκίστηκε ένατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 13.03.2025 | 5:58 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Προέδρος της Δημοκρατίας ορκίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Τον κ. Τασούλα υποδέχθηκαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Εντός της αίθουσας της ολομέλειας, ο α’ αντιπρόεδρος, Ιωάννης Πλακιωτάκης, ανέγνωσε στο Σώμα την προσφώνηση του κ. Κακλαμάνη και την αντιφώνηση του κ. Τασούλα, κατά την αναγγελία του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας της ολομέλειας στις 12 Φεβρουαρίου 2025, βάσει της οποίας, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο κ. Τασούλας.

Στη συνέχεια, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Γεωργαντάς, υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο και τους συνόδευσε στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Μετά την αναπομπή των κεκανονισμένων δεήσεων, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έβαλε το χέρι του στο Ευαγγέλιο και επανέλαβε τον όρκο, τον οποίον ανέγνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Το Σώμα αναφώνησε «άξιος» προς τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε στον κ. Τασούλα: «Να μας ζήσετε».

Έπειτα, υπεγράφη το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους κύριους Τασούλα, Μητσοτάκη, Κακλαμάνη και Ιερώνυμο.

Αφού ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία, ο κ. Τασούλας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί τον υποδέχθηκε η απερχόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τη τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Στο πρώτο του μήνυμα ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στις κρίσιμες γεωπολιτικές εξελίξεις, στην ανάγκη για ενίσχυση της άμυνας της χώρας αλλά και στην τραγωδία των Τεμπών. Επίσης, έκανε δώρο έκδοση με τον Ύμνο εις την Ελευθερία στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών εκφράζεται απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης, τελικά για ένα σύγχρονο και επιτελικό κράτος.  Πρέπει να έρθει η σειρά της μεγάλης ανταπόκρισης.  Στην αυγή της Μεταπολίτευσης η απαίτηση αφορούσε μία δημοκρατική πολιτεία και πολλοί εργάστηκαν και πέτυχαν σε αυτό. Αλλά και την περίοδο 1909 -1915 πριν τον μεγάλο διχασμό, υπήρξε ανταπόκριση στην απαίτηση», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Ακόμη, δήλωσε: «Γεωπολιτικές παραδοχές παγκόσμιας σημασίας δείχνουν να αμφισβητούνται ριζικά και η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα δεν απαιτεί μόνο διπλωματική ικανότητα. Η νέα διεθνής αρχιτεκτονική γίνεται πιο προκλητική για τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή η ΕΕ επιτέλους δρομολογεί τη δραστική ενίσχυσης της συλλογικής άμυνας

Στο εσωτερικό μέτωπο η απαίτηση της ενίσχυσης των θεσμών είναι ισχυρή και επιτακτική. Υπήρξε αιτούμενο και άλλοτε αλλά η τώρα η πρόκληση για ένα κράτος είναι κοινωνική αξίωση πιεστική με ανυπομονησία αλλά και συχνά δυσπιστία».

Σε άλλο σημείο επέμεινε στην ανάγκη για εθνική ομοψυχία: «Η εθνική ομοψυχία δεν είναι ευχολόγιο αλλά όρος απαράβατος για την επίτευξη των μεγάλων στόχων.

Καλούμαι: 1. να υπερασπιστώ την τήρηση του Συντάγματος 2. να υπερασπιστώ την εθνική ακεραιότητα 3. τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθειες ως Πρόεδρος όλων των Ελλήνων».

Αρκετές απουσίας

Την αποχή από την τελετή ορκωμοσίας του Κώστα Τασούλα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας επέλεξαν δύο κόμματα αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές.

Ειδικότερα, από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής απόντες ήταν 9 βουλευτές, από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 14, από το ΚΚΕ 11, από τη Νέα Αριστερά 9 και από τη Νίκη τρεις. Επίσης έλειπαν και οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας, έλειπαν σύσσωμες από τη διαδικασία.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης